Proslava ob obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki se je bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, bo potekala ob parku gradu Katzenstein, v katerem so bili med nacistično okupacijo gestapovski zapori. V letih 1941-45 je bilo v njih zaprtih več kot 12.000 ljudi, med njimi tudi otroci. Njihovo usodo bodo poskušali prikazati v umetniškem programu današnje proslave. Že pred njo pa bodo na grobišča talcev ob parku in v bližnji Dragi položili vence.

Proslavo ob državnem prazniku organizira protokol Republike Slovenije. K sodelovanju pri pripravi prireditve, ki jo bo ob 13. uri na prvem televizijskem in radijskem programu neposredno prenašala Radiotelevizija Slovenija, pa je povabil tudi občino Radovljica, Krajevno skupnost Begunje in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo ter športno društvo.

Večina tistih, ki so pripravili umetniški program in bodo v njem sodelovali, tako prihaja s širšega območja radovljiške občine. Program so ustvarili Tatjana Oblak Milčinski, Matija Milčinski in Egidij Gašperšič s sodelavci. Besedila in glasba so izbrani večinoma med deli književnikov in skladateljev, ki so se rodili ali živeli in delovali na tem območju. Predstavljali pa jih bodo Harmonikarski orkester Glasbene šole Radovljica, operna pevca Janja Hvala in Janko Volčanšek, Pihalni orkester Lesce, plesalke Blejskega plesnega studia v koreografiji Mihe Krušiča, igralci Alenka Bole Vrabec, Vesna Pernarčič-Žunić, Gregor Čušin in Gaber Kristjan Trseglav, Aleksander Mežek ter drugi.

Na sam praznik bodo na Gorenjskem ponovno odkrili tudi rekonstruirane bronaste doprsne kipe, ki so bili ukradeni in vandalsko uničeni v začetku leta. Slovesnost v Spominskem parku na Plavžu ob 18.30 pripravljata Zveza združenj borcev udeležencev NOB Jesenice, Žirovnica in Kranjska Gora ter občina Jesenice.

Številne slovesnosti in prireditve ob prazniku so po Sloveniji potekale že v minulih dneh, tako npr. v soboto med drugim na Nanosu, slovesnost pa je bila posvečena tudi znameniti nanoški bitki, eni prvih bitk primorskih partizanov.