Varuhinja zahteva spoštovanje odločbe

Ministrstvo je na vrhovno sodišče vložilo revizijo sodbe, saj zavrača mnenje višjega sodišča, ki je razsodilo, da je policija pred desetletjem Gazvodi nasad navadne konoplje uničila brez pravne podlage. A ministrstvo s svojim ravnanjem krši zakonodajo, saj bi moralo Gazvodi odškodnino izplačati kljub vloženi reviziji. Pravniki namreč opozarjajo, da zahtevek za revizijo ne zadrži izplačila odškodnine. Takšnega mnenja je tudi varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, ki pravi, da imajo glede tega v ombudsmanovem uradu povsem jasno stališče: "Sodna odločba je izvršljiva, če je pravnomočna, vložena revizija pa ne zadrži izvršitve takšne odločbe. Zato smo ministrstvo opozorili, da mora pravnomočno sodno odločbo spoštovati."

Varuhinja je tako od ministrstva zahtevala pojasnilo, zakaj ne izpolni svoje obveznosti. "Nad ravnanjem državnih organov smo razočarani in se sprašujemo, zakaj država ne spoštuje pravnomočnih odločitev svojih pravosodnih organov," nam je povedala Čebašek-Travnikova, ki se bo o nadaljnjih postopkih odločila, ko dobi pojasnilo ministrstva.

Ministrstvo znižuje pravno kulturo

Nad ignoranco notranjega ministrstva je prav tako razočaran Gazvoda, ki čez dan gladovno stavka na recepciji te državne institucije. "Minister je predlagal, da bi z izplačilom odškodnine počakali do odločitve vrhovnega sodišča, kar je nesprejemljivo. Zato sva z odvetnikom na sodišče že vložila izvršilni predlog, s katerim bomo skušali državo čim prej prisiliti k izplačilu prisojene odškodnine, ob čemer smo sodišče zaprosili tudi za prednostno obravnavo," pravi neomajni Dolenjec iz Hrušice pri Novem mestu. Dodaja tudi, da ministrstvo s svojim ravnanjem le še povečuje stroške, ki jih bo imela država z njegovim primerom.

Vse bolj ogorčen je tudi Gazvodov odvetnik Uroš Pogačnik iz Odvetniške družbe Čeferin, ki vse dogajanje povezuje le še z vprašanjem, ali notranje ministrstvo spoštuje pravosodno oblast in pravnomočne sodne odločbe. "S stališča pravne države pomeni njihovo ravnanje zelo slab zgled za vse, saj bi morali prav oni kot državna ustanova pokazati, da spoštujejo sodne odločbe. Namesto tega pa s svojim početjem znižujejo raven pravne kulture. Zakaj bi državljani upoštevali odločbe notranjega ministrstva v kakršni koli zadevi, če njim ni treba spoštovati niti pravnomočnih sodnih odločb?" se med opozarjanjem na nesprejemljivo ravnanje ministrstva še sprašuje odvetnik.

Spomnimo, da so Gazvodi policisti leta 1997 uničili nasad navadne konoplje, ki jo je gojil za pridobivanje eteričnega olja. Ljubljansko višje sodišče pa mu je za škodo, nastalo zaradi ravnanja državnih organov, prisodilo okoli 225.000 evrov odškodnine in zamudnih obresti.