Že več kot trideset let je preteklo od njenih prvih profesionalnih nastopov, vendar je še vedno ena izmed najbolj atraktivnih in v vseh pogledih posebnih hrvaških pevk. Svoj izraz vselej do perfekcionizma nadgradi z ekstravagantno vizualno podobo. Le kdo ne pozna doživetih interpretacij njenih skladb Kao stranac, Magla, Dok razmišljam o nama, Danas sam luda…?

Josipa Lisac je preprosto - brezčasna glasbenica. Nikoli se ne prilagaja času, ampak se čas prilagaja njej. Tudi njena moda, ki bi jo mnoge ženske želele posnemati, je svojstvena.

Pred dnevi sva se - pred garderobnim ogledalom, ko je bila kot gostja na neki prireditvi v Ljubljani, pogovarjali o marsičem. Med drugim tudi o njenem odnosu do vizualnega.

Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, brez ličil, morda celo po neprespani noči, kaj vas najhitreje pripravi do optimizma in pomislite - pred mano je krasen dan?

"Zjutraj se ne pogledam najprej v ogledalo, temveč iz postelje zdrsnem naravnost na tla in celo uro delam vaje iz joge, pravilno diham, delam tudi trebušnjake. To potrebujem, podobno kot devet ur spanja, da lahko normalno funkcioniram. Potem pa kava, ki je tudi edina ves dan, šele nato ogledalo. Seveda sem zjutraj videti grozno, ampak vedno se naličim, ko grem od doma. Krasen dan je, kadar grem obiskat svojo mamo, 81 let je stara in še vedno odličnega zdravja."

Vaša vizualna podoba je že dolga leta prava enigma - izjemno svojstven stil imate in mnogi se sprašujejo, je biti tako svoj in pri tem samozavesten naravni dar, drznost, hrabrost, vztrajnost?

"To ste lepo povedali, hrabrost in vztrajnost sta lastnosti, ki ju imam zaradi svoje ljubezni do Karla Metikoša. Karlo je ustvaril Josipo Lisac, on mi je skozi ljubezen vcepil zavest, da je treba biti - svoj. Ne poklekniti pred problemi in se ne vznemirjati zaradi tega, če komu nisi všeč. Če si namreč vsem všeč, je s tabo zagotovo nekaj narobe."

So vaše nadrealistične in futuristične oblačilne zgodbe vaše ali vam kdaj sugerirajo tudi modni oblikovalci, kakšen slog obleke izbrati za posamezen nastop?

"Na začetku kariere sem bila prepuščena sama sebi, zdaj imam okrog sebe vrhunske oblikovalce, ki natančno vedo, kakšen je moj slog, kdaj si kaj zaželim. Če bi vprašali mojo prijateljico Ksenijo, ki mi pogosto izdela garderobo, bi vam povedala, da želim le, naj mi pokrije roke, tudi dekoltejev ne maram. Veste, ko ženska ni več prav mlada, je videti preveč odkrite kože lahko vulgarno. Sicer pa meni pristaja vse, kar je drugačno od klasičnega."

Skrivnost mladosti ni zgolj v kremah, dekorativni kozmetiki in estetski kirurgiji. Vaš obraz izžareva mladost in neopisljivo poduhovljenost, ki opazovalca prepriča, da začne preučevati namesto vaše zunanjosti, vaša čustva…

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)