Roman Turnšek

Tako imenovani latinski tip moškega navadno pri ženskah vžge. Primerov, ki to potrjujejo, je dovolj na vseh področjih, naj gre za manekensko sceno, igralski svet ali glasbene odre.

Med glasbeniki je eden od najbolj očitnih primerov za to zagotovo hrvaški pevec Davor Borno, ki so ga slovenske poslušalke vzljubile predvsem zaradi k plesu vabečih melodij in morda še bolj zaradi njegovega videza, spričo katerega bi ga prej kot med glasbenike uvrstili med manekene. Ampak Davor Borno je v prvi vrsti kakovosten glasbenik, ki tudi stremi predvsem k glasbenim dosežkom, vse drugo je zanj drugotnega pomena. Tudi po značaju je takšen, kakršne so njegove pesmi. Veseljak in romantik od nog do glave. Trenutno razveseljuje svoje poslušalce in predvsem poslušalke s pravkar izdanim albumom Mediterraneo.

Če rečemo s prispodobo, je vaš novi, sedmi po vrsti izdani album še tako svež, kot bi ga pravkar vzeli iz pečice. Pa vendar je, kot je pri vas sicer nekakšno nepisano pravilo, že takoj po izidu naletel na dober sprejem.

"Res je, takoj po izdaji se je v Sloveniji uvrstil na drugo mesto uradne lestvice najbolj prodajanih albumov in je trenutno tudi najbolj prodajan hrvaški album pri vas. Upam, da bo tako kot prejšnji dosegel diamantno ali platinasto prodajo. Tudi na Hrvaškem se podobno uvršča na lestvicah."

Hrvaški glasbeniki so pri nas praviloma zelo priljubljeni in med najbolj priljubljene sodite tudi vi. Imate kakšno formulo za uspeh pri slovenskem občinstvu?

"Menim, da gre v bistvu predvsem za to, da skladam in pojem tisto, kar mi je všeč in za kar menim, da mi leži. Ljudje prepoznajo iskrenost in tega se držim že ves čas, odkar sem na sceni. Očitno jim je moj način petja in nastopa blizu in všeč. Opažam, da je nekaj na tem tako imenovanem mediteranskem melosu, saj ga lepo sprejemajo povsod, kjer nastopam."

Ste novi album pripravljali namensko za slovensko občinstvo?

"Ne, saj se prodaja v več državah. Držal sem se svojega dosedanjega mediteranskega sloga z dalmatinskim, grškim in italijanskim melosom. Nekatere pesmi sicer na trenutke dišijo tudi po slovenski glasbi, saj se v njih pojavlja harmonika, ampak harmonika je mednarodno domači inštrument, prisoten v glasbi vseh narodov v tem delu Evrope."

Poleg tega, da ste med najpogosteje nastopajočimi hrvaškimi glasbeniki pri nas, ste tudi med tistimi, ki zgoščenke izdajajo pri slovenski založbi. Gre za naključje, modni trend ali kaj drugega?

"Predvsem in izključno za poslovne razloge. Pred sedmimi leti sem začel sodelovati s producentom in mojim ekskluzivnim menedžerjem Bojanom Šerugo iz založbe Slovenia records. V sodelovanju z založbo Menart, ki ima podjetje tudi na Hrvaškem, založbi pokrivata široko tržišče več držav, moram pa reči, da so v mojem primeru izredno profesionalni."

V Sloveniji ste zelo priljubljeni, čeprav vas v slovenskih tiskanih medijih skorajda ni.

"Moje pesmi vrtijo na več radijskih postajah, pogosto pa me lahko vidite tudi na televiziji. Glasba je moje edino orodje in orožje. Pravzaprav se le v slovenskih tiskanih medijih pojavljam izjemno malo, skoraj nič. Načeloma nisem pristaš tračev, saj menim, da mora pri glasbeniku popularnost ustvarjati glasba in ne škandali. Žalostno je, da si dandanes mladi ustvarjajo ime za vsako ceno, za tem pa ni ničesar, na kar bi bili lahko ponosni. Znano ime in priljubljena oseba sta dva povsem različna pojma. Za prvo potrebujete domišljijo, za drugo pa božji dar in trdo delo."

Ste upoštevajoč vašo popularnost in da dobro govorite slovensko morda že razmišljali o izdaji zgoščenke v slovenščini?

"Po značaju sem spontan človek in običajno stvari ne načrtujem, ampak se zgodijo, ko je čas. Doslej sem že napisal nekaj slovenskih pesmi in tudi na nastopih s publiko rad zapojem kakšno domačo slovensko kot znak spoštovanja do občinstva, ki me je sprejelo kot svojega. Čeprav sem tujec, se nikoli nisem tako počutil."

Ste skoraj edini hrvaški glasbenik, ki govori slovensko. Kakšna se vam zdi slovenščina?

"Uh, ni ravno najlažja, ampak gre. Slovenščine sem se naučil izključno v pogovorih s sodelavci, kar je najtežji način, ker tudi oni ne govorijo knjižno in popolnoma pravilno, hkrati pa še v različnih narečjih."

Klasične težave z dvojino?

"Presenetljivo ne. Največ težav mi povzročajo posamezne besede in izrazi, pri katerih se najhitreje zmotim, na primer čez, skozi, zraven, rad, rada in rade. Malo me vznemirjajo tudi sklanjatve. Ampak, saj bo. Zase bi rekel, da sem začel pri učenju polno funkcionirati, ko sem se ujel, da tudi razmišljam v slovenščini. Kaže, da sem na dobri poti. Pravijo, da je moja slovenščina simpatična. Seveda se sem in tja kakšnemu mojemu spodrsljaju tudi nasmejejo, ampak to pač sodi zraven. Tudi jaz se, saj znam sprejeti šalo na svoj račun. Mi je pa laže peti kot govoriti, besedila se namreč naučiš na pamet, pri pogovoru pa je povsem drugače."

Trenutno predvsem predstavljate zgoščenko. Lahko v prihodnje pričakujemo tudi kakšen videospot? Nastop na kakšnem festivalu?

"Posneli smo videospot za pesem Ljudi, s katero sem se uvrstil na najbolj popularni hrvaški in mednarodni festival HRF 2008. Zagotovo jih bom posnel še nekaj za pesmi z albuma, čeprav mi snemanja videospotov niso pri srcu. Glede na sedem albumov jih imam malo. Pristen stik s publiko na koncertih in televizijskih šovih, kar je čarobna izmenjava pozitivne energije, je bil vedno na prvem mestu."