Za Slovenijo bi bil seveda napredek, če bi si na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki bo od 2. do 18. maja v Kanadi, priigrala obstanek med elito, kar pa bo vse prej kot lahko. Obračun pri O.K. Koralu Slovenijo čaka 6. maja, ko se bo v dvorani Metro Center v Halifaxu pomerila z Latvijo. Če bodo Risi nasprotniku "pištole" izbili iz rok, bodo na najvišji ravni igrali tudi naslednje leto, v nasprotnem primeru jih bo še enkrat več čakala skupina za obstanek. Ko so se v slednji Slovenci nazadnje borili za obstanek, so jih razred nižje poslali Italijani. Prejšnji petek je bila priložnost za maščevanje odlična, četa Matsa Waltina pa jo je tudi izkoristila, saj je Azzurre na prijateljski tekmi premagala z 2:1.

"Res bi lahko rekli, da smo se maščevali, čeprav moram priznati, da to pred tekmo ni bilo v naših glavah," je po tekmi v mariborski dvorani Tabor povedal slovenski kapetan Marcel Rodman in nadaljeval: "Čeprav smo si zmage seveda želeli, je bilo najpomembnejše slediti selektorjevim navodilom. Poudarek je bil tako na obrambi in mislim, da smo v svoji tretjini delo opravili odlično. Konec koncev smo prejeli zgolj en zadetek, in to proti nasprotniku, ki redno igra med elito. Najbolj me veseli, da smo drsalno zelo dobro pripravljeni. To priča, da na pripravah delamo zelo dobro." Slovenija bo v četrtek odigrala naslednjo prijateljsko tekmo, preizkušnja v gosteh pri Slovakih pa bo seveda precej večji zalogaj. "Slovaška je vsaj za dva razreda boljša od Italije, zato ni nobenega dvoma, da nas čaka izredno težka naloga. Toda vseeno gre za prijateljsko tekmo, ki nam bo služila predvsem za preverjanje naše pripravljenosti. Proti Italiji še nismo videli prave slike, saj so noge utrujene, glave pa polne taktičnih zadev. Proti Slovaški bo ta slika precej bolj jasna," razmišlja hokejist, ki je v tej sezoni v ligi EBEL igral za Dunaj, v naslednji pa bo spet nosil dres matičnega kluba Acroni Jesenice.

Marcel Rodman se strinja, da bo na SP odločilnega pomena tekma z Latvijo, saj sta - realno gledano - Kanada in ZDA pač premočna tekmeca. "Sposobni smo ostati med elito. Imamo dobro moštvo, mislim, da celo boljše kot tedaj, ko smo nazadnje igrali med najboljšimi. Hkrati se zavedamo, da bi bil precejšen neuspeh, če bi spet naredili korak nazaj. Sicer pa - napočil je pravi čas, da končno le premagamo Latvijo," je zaključil leta 1981 rojeni hokejist, ki ga je leta 2001 na naboru izbral Boston, a v ligi NHL nikoli ni zaigral.