Dve uri po sicer običajni dopinški kontroli po koncu 17. etape Gira na famoznem vzponu na Zoncolan v Karnijskih Alpah so pri Di Luci izvedli še eno nenapovedano kontrolo. V oči jim je padla nizka raven vrednosti testosterona, saj je bila taka kot pri odraščajočem dečku. Sumili so, da je to posledica agresivne pomoči pri regeneraciji - infuziji raztopine glukoze. Ker pa je intravenska pomoč prepovedana, čeprav ne gre za krvno manipulacijo, je Di Luci grozila dveletna prepoved nastopanja. Pomagali so mu šele strokovnjaki. Dr. Remuzzi je naredil test s štirimi prostovoljci in vsi so imeli po naporih, dehidraciji in večji količini popite vode nizke vrednosti testosterona. Podoben test je na sebi naredil tudi dr. Pieraccini. Po dehidraciji in večji količini popite vode (liter na 15 minut) so tudi njemu testi pokazali nizke vrednosti. Šele ugledni profesorji s področja biomedicine in mikrobiologije z univerz v Rimu in Veroni (Vibcenzo Toscano, Romolo Dorizzi, Alfredo Pontecorvi in Riccardo Lubrano) so CONI prepričali, da Di Luca ni bil dopingiran.

To je samo primer, kako daleč gre boj proti dopingu. Antidopinška sekcija CONI se je v zadnjih letih usmerila tudi v iskanje dopinških povezav. Sporno je lahko že poznanstvo s sumljivimi osebami, zdravniki, članstvom v istem klubu. To je Di Luco že teplo. Prav zaradi poznanstev (od otroštva) z zdravnikom Carlom Santuccionom in srečanja leta 2004, ki so ga posnele skrite policijske kamere v operaciji "Oil for drug", ga je CONI ob koncu leta 2007 kaznoval s prepovedjo nastopanja za tri mesece. To je nasploh ena najbolj milih kazni. Da so mu odvzeli tudi končno zmago v Pro Touru, je postranska škoda. Zaradi etičnega kodeksa ekip Pro Toura je izgubil mesto v ekipi Liquigas. Da je številka na pogodbi za ekipo LPR manjša, je normalno. Zmage na Amstel Gold Race letos ni mogel braniti.

"Danilo je sedaj videti bolj sproščen. Vidi se, da se je po koncu dolge gonje oddahnil in da sedaj že bolj lahko razmišlja le še o dirkah," je Jure Golčer, njegov letošnji klubski kolega v ekipi LPR, opisal sicer pričakovano spremembo. Ekipa ima novega sponzorja - podjetje Ballan, ki je bilo zelo aktivno prisotno v kolesarstvu v devetdesetih letih. Po zmagi na Lombardskem tednu je Di Luca v nedeljo sproščenost dokazal tudi na dirki Giro d'Oro, kjer sta s kolegom Bosisiom dosegla dvojno zmago. Ekipa bo v središču pozornosti tudi na Giro del Trentino in na velikem Giru. Morda pa bomo Di Luca videli tudi junija na dirki Po Sloveniji (cilji etap Koper, Postojna, Krvavec, Novo mesto), saj bo na štartu 11. junija v Ljubljani med 15 moštvi tudi njegova ekipa LPR.