Urška Križanec, sedemindvajsetletna gospodinja in mama šestih otrok, je precej redkobesedna. V očitni zadregi prizna, da sta z možem res dobila nekaj denarja "na roke", a zavrača namigovanja, da sta ga zapravila, in dodaja: "Del smo porabili za življenje, za plačilo položnic, za hrano, bencin - mož se vozi v službo petindvajset kilometrov daleč - nekaj je šlo še za opeko in druge stroške, nekaj ga je še ostalo in bo šel v bajto."

Zavoljo šestih majhnih otrok …

Pleskar Franjo Tolič, voditelj župnijske Karitas v bližnjih Cirkulanah, pobudnik solidarnosti in vodja celotnega projekta, je odločen, da z akcijo in gradnjo nadaljujejo. Zaveda se namreč, da na pol poti ne morejo ostati, če ne zaradi drugega, zavoljo šestih majhnih otrok, ki si zaslužijo varno streho nad glavo in prijaznejše otroštvo. Vendar! "Hočemo, da prideta tako denar kot material v prave roke in za povsem določen namen, zgolj za novo hišo in za ničesar drugega!

Akcija pomoči mora potekati usklajeno in pregledno, denar se mora zbirati na enem samem računu, kajti le tako bomo razbili morebitne dvome o nenamenski porabi solidarnostno zbranega denarja. Nadaljevali bomo aprila, v akcijo pa se bo vključil tudi ptujski Rdeči križ, tako so nam vsaj obljubili!"

Pred hišo je zložen les za ostrešje, na paletah so novi strešniki, zdaj je treba dobiti še krovca, ki bo naredil streho, po možnosti zastonj ali za simbolično ceno, tudi žlebove in s tem bodo porabili ves denar. Kot pravi Tolič, so doslej porabili kakšnih petnajst tisoč solidarnostnih evrov, če bi jih ta čas imeli še dvajset tisoč, bi bili bolj brez skrbi. Ampak niso, zato bodo prek Karitasa, Rdečega križa in medijev ponovno nagovarjali dobre ljudi, preko obrtne zbornice pa privatnike, da bi prispevali, kajti: "Potem ko bo streha, se bomo morali lotiti inštalacij, izdelave grobih ometov, na vrsto bodo prišla okna, nekaj nam jih je eden od mizarjev že obljubil, vrata, da bomo hišo zaprli, tudi izolacijo imamo obljubljeno. Okolico hiše bo treba zasipati in urediti, da ne bo več tako obupno blatna, hkrati pa poskrbeti, da se bodo otroci ob njej lahko varno igrali."

Do zime na toplem?

Po predvidevanjih naj bi se številna haloška družina v novo hišo vselila že do letošnje zime. Samo v eno nadstropje, kjer bodo kuhinja z jedilnim kotom in dnevno sobo, tri spalnice in kopalnica. "Če je hiša zaprta, pobeljena in ogrevana, je to za haloške skromne razmere že dovolj. Ne vem, če bo centralna, ne smemo oziroma ne upamo imeti prevelikih želja, prepričan pa sem, da bodo imeli kje kuhati, sedeti, se umiti in kje spati," je odločen Franjo Tolič.

Osem v eni sami spalnici

Fajfarjevi otroci so strašansko veseli, da bodo imeli novo hiško. Manjši dve tega sicer še ne znata izraziti, triletna Katarinca in leto mlajša Lucija živita v svojem igrivem otroškem svetu, najraje sta v varnem maminem naročju, ampak osemletna Jerica, sedemletna Martina, šestletni Simon in štiriletni Primož v en glas povedo, da bodo že to jesen imeli kar dve otroški sobi. Ni še dolgo tega, kar jih je vseh osem spalo v eni sami spalnici. Mami, ati in dva otroka na zakonski postelji, najmlajša v zibelki, druga na fotelju, dva na kavču.

Več v tiskani izdaji!