Kaj imajo skupnega občine Kostel, Hrastnik in Kamnik, ki so vse v osrednjeslovenski pokrajini, ni jasno niti kamniškemu županu Antonu Tonetu Smolnikarju, ki meni, da so to vsebinsko povsem nezdružljiva območja, niti poslancu SD Miranu Potrču, ki pravi, da je ta pokrajinski zemljevid še bolj umetno skonstruiran, kot je bil prejšnji. "Kje so razvojne priložnosti take občine, bom ob prvi priložnosti vprašal predstavnike vlade," je dejal Potrč. O tem se sprašuje tudi Janko Veber, župan Kočevja, ki leži na skrajnem južnem delu osrednjeslovenske pokrajine. "Težko se bomo v taki pokrajini uskladili, kaj je potrebno za njen razvoj, saj bodo pogledi Hrastnika in Logatca popolnoma drugačni od mojega," pravi Veber, sicer poslanec. Dodaja, da predlogi pokrajinskih zemljevidov skačejo iz ene skrajnosti v drugo. "Če smo bili prej umeščeni v pokrajino skupaj z dominantno Ljubljano, so zdaj v eno pokrajino povezali vse 'nerešene občine'," pravi Veber. Pričakuje, da jim bo vlada pojasnila razloge za tako pokrajino. Vendar verjetno kaj dosti drugačnega ne bo slišal. Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je namreč dejal, da osrednjeslovenska pokrajina povezuje občine, "ki so, z redkimi izjemami, slabše razvite in gravitirajo na Ljubljano". O tem, kje bodo sedeži pokrajin, koalicija včeraj še ni spregovorila, smo pa izvedeli, da naj bi obstajala možnost, da bi bil sedež osrednjeslovenske kar v Ljubljani, torej v drugi pokrajini.

Poslanec Zares Vili Trofenik opozarja, da je vlada tudi pri novem predlogu prekoračila zgornjo mejo osmih pokrajin, ki so še utemeljene s strokovnimi argumenti, zlasti z vidika finančne avtonomije in pristojnosti pokrajin. "Takšen predlog nima nobenih strokovnih podlag in je izključno politične narave. Gre le za politično propagando oziroma predvolilno kampanjo ene politične opcije na račun državnih financ oziroma vseh davkoplačevalcev," je prepričan Trofenik.

Bojan Kontič je zgrožen nad dejstvom, da bi bila Ljubljana samostojna pokrajina oziroma imela poseben status, ker se mu ne zdi smiselno, da je občina hkrati pokrajina. Znano je, da si je za samostojno pokrajino vseskozi prizadeval ljubljanski župan Zoran Janković. Ljubljana bo, če bo nov pokrajinski zemljevid sprejet, po besedah ministra Žagarja opravljala vse naloge pokrajin, občinski svet pa bi bil hkrati tudi pokrajinski svet. To sicer postavlja vprašanje o volitvah v ta svet, saj imajo občinski svetniki štiriletni mandat, pokrajinski pa naj bi imeli petletnega. Žagar je zato dejal, da bi bilo smiselno razmisliti o podaljšanju mandata občinskih svetov in županov in bi se lokalne in pokrajinske volitve izvajale sočasno - torej na pet let. Tudi vlada je namreč že obupala nad tem, da bi bile prve volitve v pokrajinske svete že letos, skupaj z državnozborskimi, zato predlagajo, da se izvedejo leta 2010, skupaj z lokalnimi volitvami.

Koalicija vztraja, da se kljub vsemu še v tem mandatu sprejme vsa pokrajinska zakonodaja, saj so prepričani, da v nasprotnem primeru pokrajin še dolgo ne bo. Na vprašanje, kaj se je zgodilo s številko 14, za katero so več kot leto dni v koaliciji govorili, da je edina politična realnost, je minister Žagar dejal, da je bilo to res, saj so bili ob spremembi ustave, ki je omogočila pokrajine, "z SD in LDS dogovorjeni, da bo pokrajin 14", poslanec SDS Jože Tanko pa je cinično pripomnil, da se je politična realnost očitno spremenila.