Millsova je omenjeno povedala na zaslišanju, na podlagi katerega želijo določiti nadomestila za omenjene ukradene generacije. Kot je povedala, aboriginskih otrok med letoma 1910 in 1970 niso samo ločili od staršev, ampak so jih tudi uporabljali za "poskusne zajčke" in jih cepili s testnimi cepivi proti gobavosti, da bi ugotovili njihove reakcije.

Millsova je še povedala, da ji je to povedal njen stric, ki je delal v bolnišnici kot bolničar. Kot je dejal, so na aboriginskih otrocih preizkušali omenjena cepiva, zaradi katerih so se počutili zelo slabo, nekateri pa so bili tudi na robu smrti.

Ministrica Nicola Roxon je takoj zahtevala od svojega ministrstva in ministrstva za vprašanja staroselcev, da preverijo, ali v njihovih arhivih obstajajo dokazi za te trditve.

V Avstraliji so med letoma 1910 in 1970 okoli 100.000 aboriginskih otrok, večinoma mešanega porekla, na podlagi zvezne zakonodaje odvzeli staršem in jih dali v posvojitev oziroma rejo belopoltim staršem ali jih namestili v institucije. Zakonodaja je temeljila na sklepu iz leta 1910, da so aborigini pogubljena rasa, ki jo čaka izumrtje, in da je za njihove otroke bolje, če jih integrirajo v družbo belcev. Asimilacija, po potrebi tudi prisilna, je z letom 1937 postala uradna politika na zvezni ravni in ravni zveznih držav.

Avstralija se je februarja letos prvič uradno upravičila aboriginom za to in druga diskriminatorna dejanja v preteklosti, sedaj pa pripravljajo zakone, na podlagi katerih bi jim za prestano izplačali odškodnino.