Vendar pa je v britanskem primeru za to poskrbelo specializirano informacijsko podjetje Wesley Music, medtem ko gre v Ljubljani izključno za domačo idejo, ki so jo izpeljali s pomočjo domačega znanja, z njeno uresničitvijo in ponudbo pa so bili prvi na svetu. "Zelo ponosen sem na to dejstvo, ker dokazuje, da lahko tudi javno podjetje generira inovacije in je konkurenčno," je dejal Lepičnik o storitvi, ki so jo prvič javno prikazali aprila lani v Mariboru na srečanju evropskega združenja kulturno pomembnih pokopališč ASCE, katerega soustanoviteljica je Ljubljana. Storitev so uporabniki lahko začeli uporabljati novembra lani.

"Poleg tega imamo internetni brskalnik po grobnih mestih, kar uporabniku omogoča geoinformacijski sistem. Hkrati smo edini, ki imamo vse tri standarde, ki kaj pomenijo: ISO 9001, ISO 1401 in OHSAS 1801. Smo edini v Evropi, ki imamo pokopališke objekte, ki so razglašeni za evropsko dediščino," je našteval Lepičnik po njegovem mnenju presežke, ki jih Slovenci pogosto ne znamo ceniti. S tem je komentiral vedenje mnogih obiskovalcev Žal, ki svoja kolesa puščajo prislonjena na stebre ali zidove objektov in tako poškodujejo Plečnikovo dediščino. Zato jih je Lepičnik včeraj pred našim pogovorom sam zapeljal v stojala za kolesa,

Na Žalah novosti uvajajo tudi pri celoviti podobi oblačil uslužbencev, tako pogrebcev kot vzdrževalcev grobov in zaposlenih v cvetličarnah. Na razpisu so izbrali svetovalko za oblačila Leo Pisani, ki je za sodelavca vzela modnega kreatorja Alana Hranitelja. Ta je po pogovoru z zaposlenimi izdelal tako oblačila za pogrebce kot zaščitna oblačila.

Šivali jih bodo v trzinskem Uni-formu in novomeškem Labodu, predstavili pa maja. Lepičnik je z novimi oblačili, zelo zadovoljen. Alan Hranitelj se je izkazal kot izjemno kooperativen ter komunikativen in se je zelo dobro približal ljudem, je navdušeno pojasnjeval Lepičnik. "Hranitelj je sledil izročilu svečanosti in pietetnega odnosa do pokojnih. Na letni ravni bo podjetje to stalo povprečno tisoč evrov na zaposlenega. Prenova bo potekala dve leti. Ker bodo oblačila bistveno bolj kakovostna kot prej, bomo s tem zmanjšali količino oblek."