Izpostavljeni azilanti že več tednov zahtevajo bolj humano obravnavo, izboljšanje bivalnih razmer v azilnem domu na Viču ter odpravo zaprtega oddelka v njem. Dva od prosilcev za azil sta zaradi osebne stiske pred tedni poskusila napraviti samomor. Na kršenje človekovih pravic so azilanti opozorili v okviru javnih manifestacij, ki jih pripravljajo v sodelovanju s slovenskimi aktivisti, Centrom za kritično politologijo ljubljanske Fakultete za družbene vede in Socialnim centrom Rog.

"Vsi indici kažejo, da so negativne odločbe način kaznovanja zaradi uresničevanja univerzalne pravice do svobodnega izražanja in združevanja," so podporniki azilantov zapisali v včerajšnjem protestnem pismu. Javna razprava v okviru karavane "Svet za vsakogar", na kateri so s svojimi zgodbami sodelovali prosilci za azil, je bila 2. aprila organizirana na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Potem ko so se pojavili v medijih, so bile njihove prošnje za azil zavrnjene, so zapisali podpisniki protestnega pisma.

Ministrstvo za notranje zadeve je v odgovoru zapisalo nasprotno trditev - da samoorganiziranje prosilcev za azil podpira in jih spodbuja tudi k razpravam v okviru tako imenovane "domske skupnosti", ki deluje v azilnem domu in ki je namenjena pogovorom o tamkajšnjih bivalnih razmerah.