Kot navajajo v odboru Zares, je Grill še dejal, da bi z ustanovitvijo pokrajin ta regija dobila še več denarja, ki bi ga lahko uporabila za cestno infrastrukturo, šolstvo in kulturo.

Odbor Zares meni, da novomeški poslanec s takšnimi izjavami "nedopustno zavaja javnost in širi neresnice". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je predsednik sveta SDS Branko Grims februarja izjavil, da bo zaradi padca pokrajinske zakonodaje v državnem proračunu za leto 2009 ostalo okoli 1,25 milijarde evrov, kolikor bi sicer državo po vladnih izračunih stala ustanovitev 14 pokrajin.

Odbor Zares zato poziva SDS, da predstavi konkretne izračune glede ustanovitve pokrajin in da poslanec Grill pojasni prebivalcem Dolenjske in Bele krajine po katerih kriterijih bi lahko ta regija v letu 2009 prejela 1,3 milijarde evrov ne da bi to obremenilo žepov davkoplačevalcev.

"Predvsem pa naj se predstavniki vladajoče SDS med seboj uskladijo in poenotijo v svojih izjavah. V Zares bi pričakovali, da bi se omenjeni znesek - denimo preko regionalnih spodbud - namenil za regijske projekte in projekte lokalnih skupnosti," navajajo v odboru.

Zares odločno zavrača očitke, da zavira regionalizacijo in s tem razvoj Dolenjske, Bele krajine in Posavja, saj so njihovi poslanci podprli spremembe ustave kot podlago za ustanovitev pokrajin. V izjavi za javnost poudarjajo, da nasprotujejo vsebinsko slabo pripravljenem svežnju pokrajinskih zakonov, ki ga je predlagala vlada.