Velikanski pospeševalnik delcev, vreden 1,3 milijarde evrov, ki ga pod zemljo v bližini Ženeve gradijo od leta 2003, bo v okviru Evropskega laboratorija za jedrska raziskovanja, imenovanega tudi CERN, začel delovati predvidoma junija. Verjetno bo minilo nekaj mesecev, preden bo več sto znanstvenikov z vsega sveta v laboratoriju začelo postopek medsebojnega trkanja protonov, pri čemer bodo ugotavljali njihovo sestavo.

Toda Peter Higgs pravi, da je bil najmanjši atomski delec, ki ga včasih imenujejo tudi božji delec (po naslovu knjige Nobelovega nagrajenca fizika Leona Ledermana Božji delec: če je vesolje odgovor, kaj je vprašanje?), morda že ustvarjen v laboratoriju Fermi pri Chicagu, kjer je trenutno najmočnejši pospeševalnik delcev na svetu. Tevatrov, kot se pospeševalnik imenuje, ima dovolj energije za kaj takega, je prepričan Higgs, težava je le dolga analiza podatkov, zaradi česar ni mogoče takoj ugotoviti, kaj se skriva v njih. Novi pospeševalnik laboratorija CERN, ki je nameščen v 27 kilometrih krožnih rovov pod švicarsko-francosko mejo, bo še močnejši in bo laže prikazal, kako delci nastajajo v trkih protonskih snopov, ki potujejo s hitrostjo svetlobe. Pospeševalnik bo poustvaril hitro spreminjajoče se razmere v vesolju le trenutek po velikem poku oziroma nastanku vesolja. Znanstveniki se bodo tako najbolj približali dogodku, ko se je po teoriji začelo vesolje. Upajo, da bodo z novo opremo lahko preučevali doslej še neopazovane delce in sile.

Do odprtja ženevskega laboratorija pa ima ameriški laboratorij Fermi še vedno čas, da odkrije Higgsov delec. V laboratoriju si zelo prizadevajo, da bi prehiteli evropske kolege. Mogoče je, da že imajo podatke, a jim jih še ni uspelo preveriti. Higgs je med obiskom laboratorija CERN minuli konec tedna dejal, da upa, da bodo njegovo teorijo potrdili, še preden bo konec maja prihodnje leto dopolnil 80 let. Znanstvenik je obstoj najmanjšega delca v atomu predvidel, ko je delal na univerzi v Edinburgu. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so njegovo teorijo sprejeli z dvomom, njegovi kolegi pa so menili, da je idiot. Brez najmanjšega delca osnovni teoriji fizike oziroma standardnemu modelu manjka ključni element, ker ne more razložiti, zakaj imajo drugi podatomski delci, kot so kvarki in elektroni, maso. Higgs pravi, da bi bil zelo presenečen, če delca ne bi nikoli našli, ker si ne more zamišljati druge razlage, kako delci dobijo maso.