Komentar na članek S teorijo iger nad doping (objavljen v prilogi Dnevnikov Objektiv, 29. marca 2008)

Morda pa bi vendarle veljalo poudariti, da športniki in njihovi sodelavci (trenerji, sponzorji itd.) ne ravnajo vselej racionalno, kar predpostavlja zaporniška dilema. Namreč, ljubezen do športa je ravno tako slepa kot katera koli druga ljubezen. Motivi za doseganje vrhunskih dosežkov so navadno izjemno močni, saj sicer športnik ne bi zmogel vseh naporov in odrekanj.

Poleg tega pa se karakter športnika kali že v otroštvu in mladosti, kjer igrajo odločilno vlogo mnogokrat neuresničene avtoritete (starši, trenerji), ki jim otrok popolnoma zaupa in se pusti ujeti v vzorec samouresničenja, kjer samozavest temelji predvsem na športni uspešnosti. Pri tem instituciji športa in farmacevtski industriji niti ni treba biti vsiljiv, le ponudita, kar športniku lahko pomaga na poti do najboljšega dosežka. In v današnjem družbenem okolju, ko pri ustvarjanju profita ni več prostora za moralo, je kršenje protidopinških pravil pač samo kršenje športnih pravil, z malo večjimi sankcijami glede prepovedi nastopanja.

Rešitve ne gre iskati v smeri povečevanja dopinških kontrol, vse dokler bo edukaciji namenjeno manj kot 5 odstotkov sredstev. Športu je po svoji tekmovalni naravi in tudi po besedah očeta modernega olimpijskega gibanja Pierra de Coubertina usojena svoboda ekscesa in zato je formalnopravno zaostrovanje boja proti dopingu, ki se steka v kriminalizacijo kršitve športnega pravila, neučinkovito, predrago in nesmiselno.

Zaporniška dilema, ki predpostavlja racionalne kriminalce in izhaja iz matematičnih ved, zato morda ni najbolj primeren način uporabe teorije iger pri razumevanju dopinga kot izrazito družbenopatološkega pojava. Moj predlog je, da se v športu zatečemo k teoriji igre po Eugenu Finku. Že naslov njegove knjige Igra kot simbol sveta je lahko dovolj zgovoren, če današnji vrhunski šport vidimo kot simbol do skrajnosti privedene tekmovalnosti in orientiranosti k profitu za vsako ceno.

Dr. Milan Hosta, Fakulteta za šport $amp; Zavod za fair play v športu