Starša Olga in Peter Jambrek pa sta bila v prošnji za dovoljenje za sodelovanje mladoletnega člana družine konkretnejša. Kot sta zapisala, gre za družinski nepridobitni raziskovalni zavod, katerega cilj bo preučevati in gojiti humano in demokratično kulturo medijskega prostora. Vsi polnoletni ustanovitelji si, navajata, v svojem poklicnem delu za dvig medijske kulture že prizadevajo.

Šest bratov in sestra družine Jambrek (oziroma sinov in hčera dr. Petra Jambreka, soustanovitelja številnih fakultet, inštitutov in zavodov) je ustanovilo Inštitut za razvoj medijske kulture, ki ima sedež v Tržiču. Kot je razvidno iz ustanovitvenih dokumentov, naj bi se zavod ukvarjal s celo vrsto dejavnosti: od založništva, radijske in televizijske dejavnosti pa do poslovanja z nepremičninami, organiziranja potovanj, razstav in sejmov, prirejanja iger na srečo... Kaj bo njihova osrednja dejavnost, včeraj nismo uspeli izvedeti. Kot je dejal direktor zavoda Klemen Belhar, razloga za ustanovitev še ne želijo razkriti. Primož Jambrek v imenu ustanoviteljev trdi, da še nimajo konkretnih načrtov. Namen tega družinskega projekta je po njegovih besedah vzpostavitev institucionalnih okvirov za morebitno prihodnje delovanje. Med razlogi za pridobitev dovoljenja za sodelovanje mladoletnega člana družine pa sta starša Olga in Peter Jambrek med drugim navedla, da gre za družinski nepridobitni raziskovalni zavod, katerega cilj bo preučevati in gojiti humano ter demokratično kulturo medijskega poročanja, saj si polnoletni ustanovitelji pri svojem delu že prizadevajo za dvig medijske kulture.

Zavod, ki so ga na okrožnem sodišču v Kranju registrirali pred tremi dnevi, je ustanovilo pet polnoletnih članov družine: Boštjan Miha Jambrek, ki je po zamenjavah vodstva Slovenske kinoteke zasedel mesto programskega direktorja, Primož Jambrek, ki je pred kratkim postal novinar STA, zvezdi družabnih kronik na Pop TV in v Žurnalu Špela Klara Jambrek in Polona Zoja Jambrek ter srednješolka Eva Jambrek. Med ustanovitelji je tudi njihov mladoletni, komaj desetletni brat. V vlogi centru za socialno delo, ki je privolil v njegovo sodelovanje v projektu, sta starša Jambrek pojasnila, da bi njegova vključitev prispevala k njegovemu osebnostnemu razvoju ter k bolj kritičnem odnosu do vsebine množičnih medijev, ki ga vsakodnevno obkrožajo.

Ob ugibanjih, zakaj se je Jambrekov podmladek odločil za tak projekt, je Primož Jambrek zanikal, da bi že imeli konkretne načrte. "Gre za družinski projekt, njegov namen je predvsem, da imamo neko zaledje, nimamo pa še konkretnih planov," je dejal Primož Jambrek. Tako so tudi najmlajšo sestro in brata v projekt vključili zato, da jima bo, če bo kdo od njiju v prihodnosti želel delati na tem področju, to prek zavoda laže. Po njegovih besedah pa ne držijo ugibanja, da bi imeli v načrtu izdajanje časopisa, saj bi bil to za zdaj prevelik zalogaj. Prav tako je zanikal, da bi pri projektu sodeloval oče dr. Peter Jambrek, se pa v okviru družine seveda o tem posvetujejo.

Tudi direktor IZRMK Klemen Belhar (ki poučuje retoriko na Šoli retorike, z Boštjanom Miho Jambrekom pa sta stara znanca, med drugim sta sodelovala v Slovenski kinoteki, kjer je Belhar do nedavnega urejal glasilo Kinotečnik) o konkretnih projektih zavoda ni želel govoriti. "Razlog za ustanovitev obstaja, a ga ne želim razkriti," je dejal. Verjame sicer, da projekt zbuja domišljijo, vendar pa je zagotovil, da v njem ne gre iskati nobenih političnih zarot. "Upam, da za zdaj nimate kakšnih razlogov, da bi - tako kot ste pisali o družini Petek - sedaj pisali o družini Jambrek."

Primož Jambrek je včeraj zanikal, da bi že razmišljali o oblikah financiranja zavoda (v statutu so sicer kot vire financiranja poleg denarja ustanoviteljev navedli prodajo storitev na trgu, darila, sponzorstvo, subvencije) oziroma da pričakujejo Simonitijeva proračunska sredstva za pluralizacijo medijev (rok za letošnje prijave je sicer že potekel). "Tudi če bi hoteli računati na ta vir, se glede na situacijo sedaj tako nič ne ve. To bi morali narediti tri leta prej," je še dejal Primož Jambrek. Klemen Belhar je na vprašanje, ali računajo na denar iz proračuna, odgovoril: "Seveda, kot vsi se bomo morali prijaviti na razpise."