K sodelovanju so pritegnili Ewalda Tatarja, pobudnika koncertov, znanih kot "Nova Rock-Open Airs", in Wolfganga Wernerja, ravnatelja opernega festivala Svete Margarete (Opernfestspiele St. Margarethen).

"Paul Simon je nastopil v Central Parku (v New Yorku) na najbolje obiskanem koncertu na prostem, na katerem je bilo 750.000 poslušalcev. Te številke sicer ne bomo mogli doseči, bom pa zadovoljen, če bo obiskovalcev en odstotek od omenjene številke. Gotovo bo koncert eden od najbolj pomembnih v tem okolju," je menil Tatar. Organizatorji pričakujejo torej od 6000 do 8000 poslušalcev, čeprav bi jih koncertno prizorišče lahko sprejelo še nekaj več.

Obiskovalce bo v ozadju gradu pričakal polkrožni mostiček, pred njim okoli 3000 sedežev ter dodatna stojišča. V načrtu je še postavitev majhne tribune za VIP. Kar se tiče glasbe, prireditelji "seveda" pričakujejo tudi nekatere uspešnice slavnega dueta, je povedal Tatar.

Simona bo spremljal All-Star-Band. Izvedli bodo tudi pesmi z njegovega albuma "Graceland". Prireditelji obljubljajo ugledno predskupino, katere ime bodo sporočili naknadno, ker še niso dobili njenega končnega pristanka.

"Delamo korak naprej, ki je izredno pomemben tako za Železno kot tudi za regijo. Koncerte nameravamo skupno prirejati tudi v prihodnje," je povedal Werner. V mislih imajo nastope tako razvpitih pevcev, kot sta Madonna in Michael Jackson, v glavnem mestu Gradiščanske. Grad Esterhazyjev bi radi srednje- in dolgoročno spremenili v "kulturno središče panonskega prostora", je pojasnil Wessely.

Zadnji velik dogodek v grajskem parku je bil leta 2004, za naprej pa po Wernerjevih besedah načrtujejo najmanj enega do dva velika koncerta na leto. Vstopnice za nastop Paula Simona bodo naprodaj od 9. aprila. Nadomestnega prizorišča v primeru dežja ne bo.