Pred tretjo dirko sezone je drugemu Ferrarijevemu dirkaču že močno tekla voda v grlo, saj je na uvodnih dveh dirkah ostal brez točk. Brazilec je precejšen del naloge za popravni izpit opravil že v kvalifikacijah. Potem ko je bil na treningu prepričljivo boljši od finskega moštvenega sotekmovalca, pa mu je popolno izpeljavo naloge preprečil Robert Kubica. Poljak se je sploh prvič v karieri povzpel na najboljše startno mesto in obenem poskrbel, da prvič po dolgem času na vrhu kvalifikacij ni bilo enega od Ferrarijevih ali McLarnovih dirkačev.

A vse, kar je Kubica zgradil v kvalifikacijah, se je podrlo že v prvem zavoju. Voznik BMW-Sauberja je slabo začel dirko in Massa ga je brez večjih težav prehitel. Le dva kroga pa je Kubica nato za seboj zadrževal še Räikkönena. Svetovni prvak je v tretjem krogu z lepim prehitevalnim manevrom švignil mimo poljskega voznika in od tedaj sta bila Ferrarija v ospredju povsem mirna. Le ob postankih v boksih je za trenutek do prvega mesta spet prišel Kubica oziroma drugi BMW-jev voznik Nick Heidlfeld. Odločitev o tem, kdo od obeh rdečih dirkačev bo zmagal, pa je padla že ob prvih od dveh načrtovanih postankih v boksih. V 20. krogu je najprej odšel na menjavo gum in dolivanje goriva Finec, dva kroga kasneje pa še Brazilec. Slednji se je nato brez težav vrnil na prvo mesto ter vodstvo obdržal do konca. Kubica je imel na koncu precej dela, da je obdržal najnižjo stopničko, saj je bil Heidfeld nevarno blizu, pa tudi petouvrščeni Heikki Kovalainen ni bil prav daleč. Med dobitnike točk so se uvrstili še Jarno Trulli, Mark Weber in Nico Rosberg, medtem ko je nekdanji dvakratni svetovni prvak Španec Fernando Alonso na devetem mestu ostal brez njih.

Medtem ko je šlo Ferrarijevi ekipi vse kot po maslu, pa so pri McLarnu iztržili samo peto mesto Kovalainena. Hamilton je že na prostem treningu doživel hudo nesrečo, ki pa se je zanj končala srečno, brez poškodb, le z dodobra razbitim dirkalnikom. Na dirki pa je že na startu izgubil šest mest in padel na deseto, nato pa se je zapletel še v trčenje z nekdanjim moštvenim sotekmovalcem in velikim tekmecem Alonsom in moral že v drugem krogu k mehanikom po nov nos dirkalnika. Iz izgubljene dirke mladi Britanec ni mogel izvleči več od 13. mesta, brez novih točk pa je moral tudi prepustiti vodstvo v skupnem seštevku. Svetovni prvak se je po treh letošnjih dirkah prebil na vrh z 19 točkami, na drugem mestu je s tremi manj Heidfeld. Trojica Lewis Hamilton, Kubica in Kovalainen ima 14 točk, šesterico z dvoštevilčnim izkupičkom pa končuje današnji zmagovalec Massa z desetimi.

Karavana formule 1 se bo preselila v Barcelono, kjer bo velika nagrada Španije na sporedu 27. aprila.