Od 3,46 milijarde evrov neposrednih naložb, ki so jih slovenska podjetja do konca leta 2006 opravila v tujini, jih je namreč približno tri četrtine odpadlo na države nekdanje Jugoslavije. Največ slovenskih naložb, in sicer 926,9 milijona evrov, je dobila Hrvaška.

Najpomembnejši hrvaški trgovinski partner je Italija. Po podatkih Hrvaške gospodarske zbornice (HGZ) je v minulem letu Hrvaška izvozila v Italijo za 1,505 milijarde evrov blaga, iz Italije pa uvozila za 2,65 milijarde evrov blaga. Drugi najpomembnejši izvozni trg Hrvaške je BiH, kamor so hrvaška podjetja lani izvozila za 1,14 milijarde evrov blaga, tretji pa Nemčija s 788 milijoni evrov. Slovenija je s 654 milijoni evrov na četrtem mestu. Tako kot pri izvozu je tudi pri uvozu Nemčija drugi najpomembnejši trgovinski partner Hrvaške (v letu 2007 so nemška podjetja izvozila na Hrvaško za 2,37 milijarde evrov blaga), tretji najpomembnejši izvoznik je Rusija, sledi Kitajska, Slovenija pa je na petem mestu. Po podatkih hrvaške agencije za spodbujanje tujih investicij je Hrvaška dobila največ tujih investicij iz Avstrije, Nizozemske, Nemčije, Francije in Madžarske. V HGZ pravijo, da so od leta 1993 do septembra 2007 dobili 16,7 milijarde evrov tujih naložb, od česar jih je bilo 40 odstotkov ustvarjenih v zadnjih treh letih.

Po podatkih Gospodarske zbornice Srbije so srbska podjetja lani izvozila na italijanski trg za 700 milijonov evrov blaga. Drugi najpomembnejši srbski izvozni trg je BiH s 667 milijoni evri blaga. Sledijo Črna gora, Nemčija, Rusija in Slovenija. Na drugi strani je največja uvoznica z 1,683 milijarde evrov na srbski trg Rusija. Sledijo ji Nemčija, Italija, Kitajska, Madžarska in Slovenija. Po podatkih srbske agencije za pospeševanje tujih investicij Siepa je Srbija dobila največ investicij (v višini 1,381 milijarde evrov) iz Avstrije. Na drugem mestu je Grčija, sledijo Norveška, Nemčija, Nizozemska in Slovenija. Med prednostmi investiranja v Srbiji Gospodarska zbornica Srbije med drugim omenja to, da imajo z Rusijo podpisan sporazum o prosti trgovini, najnižjo davčno stopnjo v Evropi in da Srbija še ni članica EU, kar pomeni večjo prožnost za investiranje. Srbska podjetja so realizirala največ naložb v BiH. To je predvsem posledica privatizacije Telekoma Srpske, ki ga je prevzel Telekom Srbije. Po podatkih Siepe so srbska podjetja v Sloveniji vložila vsega skupaj za dobrih 44.000 evrov.

Po podatkih Zunanje trgovinske zbornice BiH je najpomembnejši partner BiH Hrvaška. V letu 2007 je BiH izvozila na Hrvaško za 572 milijonov evrov blaga, v Srbijo pa za 530 milijonov evrov. Na tretjem mestu je Italija, sledita Nemčija in Slovenija. Hrvaška je v BiH lani uvozila za 1,56 milijarde evrov blaga. Druga največja izvoznica je Srbija, tretja pa Slovenija.

sebastjan.morozov@dnevnik.si