Žgajnar (in ne tudi Rojc) jih bo po pojasnilu OI sprejel zato, ker "gre za strokovna vprašanja", do sestanka pa pisma ne bodo komentirali. Predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc je napovedala, da bodo odločno zahtevali, da bi "kot prvi korak" bolniku vsaj razložili, zakaj ga tako zgodaj odpuščajo, "ne pa da za to ni nihče odgovoren".

Računajo na boljšo organizacijo na OI

Vegelj-Pirčeva nam je povedala, da jim je Žgajnar v odzivu že zagotovil, da bolnikom zagotavljajo vrhunsko strokovno obravnavo, skladno z evropskimi standardi. "Temu sploh ne oporekamo. Ne vtikamo se v način zdravljenja, ampak v odnos, gre pa tudi za vprašanje vse oskrbe", je pojasnila. Žgajnarjeva napoved, da so se pripravljeni o odprtih vprašanjih pogovoriti, se jim zdi obetajoča. Vegelj-Pirčeva pa je prepričana, da bi lahko z boljšo organizacijo rešili tudi težavo prehitrega odpuščanja, saj imajo v novih prostorih za to "vse pogoje".

V opozorilih vodstvu se je odrazila burna razprava, ki jo je minuli teden na skupščini društva onkoloških bolnikov sprožilo pismo članice Kristine Bajec. Bajčeva nam je včeraj pojasnila, da je zgolj ubesedila zgodbe, ki jih je od bolnic slišala pri sodelovanju v skupini za samopomoč, o prehitrem odpuščanju pa se je prepričala tudi, ko je na OI spremljala svojo sorodnico. "Bolnico, ki so ji odstranili tumor in eno od bezgavk, so domov poslali dva dni po operaciji. Dobila je drenažo in cevko, ki naj bi jo sama oskrbovala, sestre pa naj bi to bolnice naučile v enem samem dnevu. Ker z drenažo ne znajo ravnati, pri nekaterih drenaža izpade, pri nekaterih bolnicah pa pride do vnetja. Tiste z nevarnostjo strjevanja krvi, kar je pogosto pri starejših, naj bi si zdravilo z injekcijo po odpustu same dajale v trebuh, čeprav za to še niso usposobljene," je povzela Bajčeva. V pismu so zapisali, da člani društva menijo, da so tovrstni ukrepi OI (moti jih tudi klicanje bolnikov na operacijo, ko zanje še ni proste postelje) "posledica zaskrbljujočega finančnega stanja, ki izvira iz velikih izgub. Pri tem bolniki nikakor ne smejo biti plačniki preteklih napak."

Čakajo na pobudo za začasne prsne proteze

Na sestanku nameravajo v društvu odpreti tudi vprašanje začasnih prsnih protez z nedrčki. Vegelj-Pirčeva je pojasnila, da jih ženske, ki jih po operaciji potrebujejo, v drugih državah dobijo brezplačno, zato so o tem povprašali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tam so po njenih besedah njihovo prošnjo vzeli resno in potrdili, da ne bi šlo za prevelik strošek, vendar dodali, da mora strokovna pobuda za takšno novost priti tudi z OI. Žgajnarja so kot strokovnega direktorja OI zanjo že zaprosili na začetku leta, vendar še vedno čakajo, da se bo odzval na njihovo prošnjo, je povedala Vegelj-Pirčeva. Bolnicam bi to pomenilo veliko, je poudarila.

Tudi glede tega so nam z OI sporočili, da bodo "vsa odprta vprašanja o strokovnih zadevah obravnavali na petkovem sestanku, po katerem bodo podali izjave medijem".