58 odstotkov od 2890 pacientov in 75 odstotkov od 2217 pacientk, ki so bili v singapurski bolnišnici med 17. decembrom lani in 31. januarjem letos je zavrnilo testiranje za prisotnost virusa HIV.

Splošna bolnišnica Changi (CGH) je namreč prva javna bolnišnica v Singapurju, ki vsakomur ponuja tovrstna testiranja, poleg tega pa mora podatke o morebitnih pozitivnih testih posredovati ministrstvu za zdravje. "Zgodnje odkritje okužbe z virusom je predpogoj za pravočasno zdravljenje, ki danes že omogoča daljše, predvsem pa kvalitetnejše življenje," je ob tem povedal neimenovani predstavnik CGH.

Singapursko ministrstvo za zdravje je v prvih desetih mesecih leta 2007 odkrilo 356 primerov okužbe z virusom HIV, kar je praktično enako kot v enakem obdobju leta 2006 (357).

"Verjamem, da ob pomoči pravilne vzgoje in osveščanja ljudje sčasoma ne bodo več zavračali takih testov," je ob teh podatkih povedal Lionel Lee, izvršni direktor prostovoljne organizacije "Actions for aids". Pojasnil je še, da se je v njihovi bolnišnici ob stalnem poudarjanju, da je zasebnost pri testiranju ena od glavnih zahtev, ki jo morajo zdravniki upoštevati, število testov v zadnjem letu povečalo s 6046 na 6903.