Spominska soba je zdaj urejena kar v kleti bližnjega gostišča v nekdanji karavli, najboljša rešitev pa bi bila preselitev v izpraznjene obmejne stavbe na Ljubelju. S težavami pri urejanju spomenika, pomenom proslave in spominom na trpljenje taboriščnikov ob predsedovanju Slovenije EU in z idejo o preselitvi spominske sobe je župan Tržiča Borut Sajovic kot poslanec v državnem zboru v okviru poslanskih vprašanj seznanil ministra za kulturo Vaska Simonitija, dobil pa odgovor, ki ga je označil za "zafrkancijo".

"Ministrstvo za kulturo je bilo zadnje čase dober sogovornik, treba pa bo poskrbeti za rednega vzdrževalca tega spomenika. Mi smo to pripravljeni prevzeti, če nam ministrstvo zagotovi ustrezna sredstva," je ministra Simonitija prosil Borut Sajovic. "Sam menim, da bi bilo najbolj primerno zemljišča prenesti na občino, tako bi lahko občina kot lastnica najbolje in najodgovorneje ravnala sebi v čast in ponos, obiskovalcem pa v spomina vreden obisk. Težave z enim od sosedov, ki je tam pasel živino, smo prek inšpekcije tudi rešili.

Za spominsko zbirko pa se dogovarjamo s tržiškim muzejem, kamor bi jo lahko preselili," je bil odgovor Vaska Simonitija, ki pa ga je Sajovic označil za "zafrkancijo". "Natančno se ve, da za spomenik državnega pomena skrbi država! Najbrž ne zaradi neke folklore, ampak zato, ker se je tam zgodilo nekaj pomembnega. In če je spomenik v slabem stanju, je to ogledalo državi, nas v občini pa je sram, ker je takšno," je poudaril Borut Sajovic. Minister Simoniti je zavrnil očitke, da se zafrkava. Povedal je, da je država v zadnjih desetih letih za spomenik namenila 80.000 evrov in da bo ministrstvo z enkratnim velikim zneskom pomagalo tudi pri preselitvi muzejske zbirke.

"Najbolje bi bilo, da na prostoru spomenika postavimo rekonstrukcijo ene od barak in tam uredimo spominsko sobo, zelo dobra rešitev bi bili prostori mejnega prehoda. Če ne bo šlo drugače, bomo veseli tudi selitve v Tržič, res pa bo tam zagotovo manj obiska, kot bi ga bilo na Ljubelju," je ocenil župan Tržiča Borut Sajovic.