Svetovalec predsednika republike Erik Kerševan je pred glasovanjem ocenil, da so vložili ogromno truda in tako prišli do vrhunskih strokovnjakov za kazensko, civilno, mednarodno in upravno pravo. Ni mogoče trditi, da vrhovni sodniki niso pravni strokovnjaki, da doktorji znanosti predstavljajo drugorazredno izbiro, prav tako vrhunski pravnik ni le tisti, ki ima več strokovnih objav. Relevantna ni niti delitev ustavnih sodnikov na sodnike in nesodnike, je Kerševan zavrnil javne kritike predsednikovega predloga. S potrditvijo tega predloga bosta predsednik republike in državni zbor skupaj ustvarila novo poglavje v zgodovini naše državnosti, je svoj nastop pred poslanci končal predsednikov svetovalec.

Med koalicijskimi strankami je popolno podporo vsem štirim kandidatom napovedal le vodja poslancev SDS Jože Tanko. Vsi so ustrezni, kajti vsi so vrhunski strokovnjaki, nekateri so sodelovali pri pisanju zakonov, eden (veleposlanik Ernest Petrič) pa je sodeloval pri uvrščanju in utrjevanju Slovenije na svetovnem zemljevidu, meni Tanko. Z vsemi kandidati so se v poslanski skupini SDS tudi pogovorili in ugotovili, da so odlični poznavalci razmer v pravosodju in v ustavnem sodišču, zato so v teh razgovorih že predlagali, kako bi bilo treba v ustavnem sodišču urediti najbolj izstopajoče probleme. Načelno podporo vsem štirim kandidatom predsednika republike za ustavne sodnike so napovedali tudi v DeSUS, toda Vili Rezman je opozoril, da to ne pomeni, da bodo vsi tudi dobili glasove vseh štirih poslancev DeSUS. Predstavnika NSi in SLS se nista oglasila.

Tanko je tudi tokrat zavrnil vsakršno odgovornost, da niso bili izvoljeni ustavni sodniki, ki jih je predlagal prejšnji predsednik Janez Drnovšek.

Jožef Školč (LDS) je na drugi strani ocenil, da so bili tisti predlogi boljši kot zdajšnji, toda za koalicijo očitno niso bili primerni. Sicer je napovedal, da ne bodo podprli Pogačarjeve in Deisingerja. Slednjega zato, ker se ne bi, kot je povedal na pogovoru, izvzel iz odločanja o morebitni ustavni spornosti novega kazenskega zakonika, pri katerem je eden izmed avtorjev. Pogačarjeva pa po mnenju LDS ne zadovoljuje po strokovnih merilih, saj je vrhovna sodnica šele šest let, nima pa niti nobenih objav v strokovni literaturi. Po mnenju vodje poslancev SD Mirana Potrča predsednik republike očitno ni mogel predlagati kandidatov za ustavne sodnike, s katerimi bi bili vsi zadovoljni. Tudi v SD s predlogom niso zadovoljni. Toda morda ne toliko s strokovnostjo kandidatov kot z osebnostnimi lastnostmi nekaterih med njimi, ki vzbujajo dvom o objektivnosti delovanja.