Lidl naj bi vohunil za zaposlenimi, vodstvo pretreseno

Lidl naj bi najel detektive, ki naj bi vohunili za zaposlenimi, tako na delovnem mestu kot na odmorih in na stranišču. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva južnonemške zvezne dežele Baden-Württemberg je trditve medijev označil za neprimerljive in za Spiegel Online povedal: »Nadzorne oblasti so sprožile preiskavo zaradi morebitnih kršitev varstva zasebnosti.« Preiskava bi lahko trajala nekaj tednov, zato omenjeni državni organ ni hotel prehitro sklepati o morebitnem izidu ali posledicah.

Vodstvo Lidla je domnevno vohunjenje zanikalo in izpostavilo, da je zaradi obtožb »pretreseno«. Priznalo je, da je v trgovine namestilo nekaj skrivnih kamer in da je zaposlilo zasebne detektive, toda poudarilo, da je to izvedlo le v znamenju boja proti krajam. Dodalo je, da je prenehalo zaposlovati detektive in da za nadzor uporablja le varnostne kamere. »Obtožbe, da smo 'vohunili' za našimi zaposlenimi, niso v skladu z našimi smernicami poslovanja in poštenim ravnanjem s sodelavci,« je izjavil vodja Lidlovega kadrovskega oddelka Jürgen Kisseberth. Lidlova predstavnica za odnose z javnostmi Petra Trabert je za Stern povedala, da kamer niso namestili za »opazovanje zaposlenih, temveč bolj zaradi morebitnih kršitev«.

Stern naj bi imel dokaze

Notranji nadzor je po pisanju Sterna rutina: detektiv naj bi v prodajalno namestil med pet in deset miniaturnih kamer s pojasnilom, da gre za varnostni ukrep proti tatvinam, nato pa naprave uporabil za opazovanje početja zaposlenih.

Stern je zagotovil, da ima več sto strani prepisov oziroma poročil o dejavnostih in pogovorih delojemalcev, in objavil primer: »Sreda, 16.45: Čeprav gospa N. ni opravila veliko na oddelku živil in znižanega blaga, si je vzela odmor. Sedi skupaj z gospo L.; govorita o plači, bonusih in plačanih nadurah. Gospa N. upa, da je bila njena plača že nakazana, ker nujno potrebuje denar še isti večer (razlog = ?).« Zapisi naj bi posegali tudi v njihovo zasebno življenje (denimo »Njen krog prijateljev sestavljajo pretežno narkomani« in »Gospa M. ima tetovažo na obeh rokah«).

Lidl se je znašel v težavah že pred leti, ko so poročali o nepravilnostih v trgovinah na Češkem. Tamkajšnje prodajalke po besedah Sterna med delovnim časom menda niso smele na stranišče, razen če so imele mesečno perilo, kar pa so označevale posebne zapestnice.