Joras je za 24ur.com povedal, da je Erjavca, ki naj bi se s tem želel pripraviti na četrtkov sestanek predsednikov parlamentarnih strank s premierom Janezom Janšo, gostil približno 30 minut.

Erjavec je nato v Ljubljani potrdil, da se je za obisk pri Jorasu odločil zaradi omenjenega četrtkovega sestanka. Kot je dejal, se mu "zdi zelo pomembno, da je iz prve roke seznanjen s problemi" Joška Jorasa, še zlasti zato, ker bodo v četrtek gotovo govorili tudi o vprašanju prodaje slovenskih zemljišč na levem bregu Dragonje. Ob tem je poudaril, da je na podlagi dokumentacije, tako zemljiškoknjižnih izpiskov kot zgodovinske dokumentacije, ugotovil, da gre za slovenska zemljišča.

Po njegovi oceni bi morali na četrtkovem sestanku najti ustrezno skupno rešitev tega konkretnega vprašanja, saj se sicer boji, da bi lahko prišlo do incidenta s strani domnevnega novega lastnika, čeprav ima Joras veljavno najemno pogodbo s slovenskim skladom kmetijskih zemljišč.

Za Radio Slovenija pa je Erjavec izrazil bojazen, da bi se zadeva lahko še bolj zapletala in da "bomo morda s takšnim postopanjem počasi res izgubljali zemljišča, ki so bila ves čas zemljiškoknjižno v lasti slovenske države". Kot navaja Radio Slovenija, vidi izhod v sestanku predsednikov obeh vlad in v dogovoru. Erjavec je po poročanju radia še dodal, da bo "treba storiti vse potrebno, da bo lahko Joško Joras užival vse pravice kot doslej, zlasti z vidika brionske izjave o izogibanju incidentom".

"Erjavec ima hrbtenico. Ne želi v parlamentu delovati le kot statist, temveč dejavno sodelovati v razpravi. Do zdaj je le Podobnik kaj povedal, drugi so le tiščali glavo v pesek. Od jutrišnjega sestanka pričakujem, da bo ta vlada dojela resnost mandata, ki so ji ga podelili slovenski državljani, in bo storila nekaj v obrambo slovenskih interesov in ozemlja," je dejal Joras.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je medtem na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s slovensko-hrvaško mejo na reki Muri. Po njegovih trditvah je hrvaška geodetska uprava izdelala zemljevid na podlagi katastrske dokumentacije, ki legalizira hrvaško priključitev slovenskega ozemlja pri Murski šumi.

Kot navaja Jelinčič, je Hrvaška vrisala novo mejno črto in z njo posegla daleč v notranjost Slovenije. Po njegovih trditvah zemljevid spreminja mejo v več kot tridesetih kilometrih, Hrvaška pa si na ta način uradno prilašča več kot 300.000 kvadratnih metrov slovenskega ozemlja od Hotize do tromeje med Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko, na območju, kjer so Hrvati tudi označili mejne kamne s kraticami RH. "Gre za spreminjanje državne meje, ki je bila po sredini reke Mure vrisana že leta 1845," trdi Jelinčič.

Jelinčič se sprašuje, kje so vzroki za neodzivnost slovenskih organov v tem primeru? Sprašuje tudi, ali držijo navedbe notranjega ministrstva, da so dejavnosti Hrvaške na območju Murske šume povsem zakonite, kar po Jelinčičevem mnenju pomeni, da so nekateri politiki prepustili slovensko ozemlje Hrvatom. Prvak SNS od slovenske vlade zahteva, naj mu posreduje dokumentacijo o vseh dogovorih med slovenskimi in hrvaškimi organi.