Grčija in Makedonija sta se v zadnjih tednih pospešeno pogajali o rešitvi spora glede uradnega poimenovanja Makedonije. Pri tem jima pomaga tudi ameriški diplomat Matthew Nimetz, ki je obe strani povabil na pogovore v New York. Slednji se je včeraj v New Yorku ločeno srečal z grškim in makedonskim veleposlanikom v ZDA - Adamantiosom Vasilakisom in Nikolo Dimitrovom.

Dimitrov naj bi tokrat imel natančna navodila za pogajanja s strani najvišjih predstavnikov makedonskih oblasti. Kljub temu pa makedonski mediji poročajo, da imata makedonski predsednik Branko Crvenkovski in premier Nikola Gruevski različne poglede na reševanje tega vprašanja. Vlada znova preučuje možnost referenduma, na katerem bi se o imenu države izrekali volilni upravičenci.

Novi krog pogajanj v New Yorku bo najverjetneje osredotočen na ameriški predlog reševanja spornega vprašanja, ki je bil predstavljen minuli teden v Bruslju na srečanju zunanjih ministrov Grčije in Makedonije, Dore Bakojanis in Antonia Milošoskega. Nimetz je namreč predlagal tri alternativna imena - Republika zgornja Makedonija, Nova republika Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Milošoski je ob tem zahteval še več novih idej za ime. Makedoniji je Nimetz predlagal tudi uporabo dveh imen, enega za domačo uporabo in uporabo v dvostranskih odnosih z nekaterimi državami, drugega pa za mednarodno uporabo, vključno s tisto na potnih listih.

Makedonski zunanji minister in grška zunanja ministrica se bosta po napovedih zopet sešla že konec tega tedna v Sloveniji, ko bo na Brdu pri Kranju potekalo neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU.