Kako moški sprejemate uspešnejše, bolj pronicljive, bolj ambiciozne in bolj izpostavljene ženske? So to v pogosto slišanem stereotipu »ambiciozne prasice« ali ženske, ki vedo, kako do cilja oziroma uresničitve svojih sanj?
To je zelo odvisno od vsakega moškega posebej. Moški, ki ima nizko samozavest in nikoli ni odrasel v moškega, vzame uspešnejšo žensko kot konkurenco ali tako, kot ste sami rekli. Meni so najbolj všeč prav zelo ambiciozne ženske, ker tako na nek način tudi sam dobivam motivacijo. Dobro je, da stopajo ženske v ospredje, je pa to slabo za tiste moške, ki se temu upirajo, ki niso pripravljeni sami pri sebi narediti korakov naprej oziroma ne upajo priznati, da so ženske boljše v vseh pogledih.

Kaj moški pomisli, ko ga ženska odkrito in z navdušenjem pohvali, da je privlačen, da lepo diši ali je lepo oblečen? Da ga osvaja ali to vzame samo kot kompliment?
Redki slovenski moški so na takšni stopnji, da bi tedaj, ko dobijo kompliment, znali ločiti, kaj je samo pohvala ženske in kaj je flirt. Večina moških je prepričana, da jih ženske osvajajo, in potem tudi sami tako pristopijo do njih ali pa jih hvalijo z namenom, da jih osvojijo za avanturo. Vendar je stopnja ženske zrelosti v Sloveniji na področju čustvenega izražanja precej visoka, kar pomeni, da znajo ženske dati pohvalo na različne načine in ob tem ohranijo dostojno distanco.

Kakšna je v moških očeh lepa ženska in kakšna je privlačna ženska?
Zame so lepe vse ženske, ki so iskrene in urejene. Zelo privlačne ženske pa so mi tiste, ki so ambiciozne in se ničesar ne ustrašijo ali pa se jih drugi moški celo bojijo. Največja napaka je, če ženska razmišlja, kaj naj pri sebi spremeni, da bo moškemu všeč.

V čem so ženske na vodstvenih položajih boljše od moških kolegov?
Ženske so boljše v organizaciji, sprejemanju odgovornosti in povezovanju, slabše pa pri delegiranju nalog. Njihova slaba plat je tudi, da zapostavljajo same sebe. Slovenija trenutno potrebuje žensko vodstvo. Smo namreč v fazi, ko se družba čisti, se na nek način pospravlja in ureja, da lahko doseže neko novo svežino. In pri tem potrebujemo predvsem dobre organizatorje. To pa so prav ženske.

Kaj je privedlo do tega?
Odgovor je v zgodovini. Po drugi svetovni vojni so moški mislili, da so rešili državo, sebe pa nagradili z vodstvenimi položaji in tako stopili korak nazaj. Ženskam je tako ostalo, da so podpirale tri vogale hiše in še četrtega povrhu. Biti so morale izjemno dobro organizirane, skrbno so morale ravnati s stroški, skrbele so za urejen dom in družino. Kjer so moški večino denarja pustili v gostilni, so poskrbele še za denar. Ta lastnost se je skozi dve generaciji prenesla na dekleta in ženske, ki danes zasedajo vodilne položaje v gospodarstvu in političnem življenju. Pravzaprav smo moški tisti, ki smo ženske prisilili, da so postale takšne, kot so.

Na Finskem, na primer, je na vladnih položajih 60 odstotkov žensk, v Sloveniji le 11 odstotkov. Po podatkih Eurostata za leto 2006 pa je še vedno le tretjina žensk v upravah podjetij. Kako to komentirate?
Po eni strani to zavirajo moški, po drugi pa je še vedno samozavest žensk v nekaterih primerih prenizka. Ženske bi morale več delati prav pri samozavesti. Glede na to, da se te stvari že spreminjajo, bo slej ko prej to razmerje 50 proti 50 in takrat bo Slovenija popolnoma uravnotežena. Morajo pa seveda moški in ženske na vodilnih položajih imeti tudi moško in žensko energijo, kar pomeni, da bodo moški moški, ženske pa ženske. Pri slovenskih ženskah me najbolj moti to, da ko že prevzamejo vodilno vlogo, ne živijo popolnoma srčno. Na nek način prevzamejo vlogo mame. Hočejo skrbeti za kolektiv, za partnerja, za otroke, na vse gledajo, kot da so to njihovi otroci. Pri tem pa pozabijo nase. Želim si predvsem to, da bi slovenske ženske intenzivneje živele svoje sanje.

Kako se na sedanji generaciji otrok pozna, da so njihove mame bolj zaposlene, da hočejo biti uspešne v poslu, dobre mame in hkrati dobre partnerice?
Otroci postajajo bolj samostojni. Zelo hitro odrastejo. Postajajo zelo odprti in odgovorni.

Tudi moški imajo v sebi žensko energijo. Kako se odraža?
Moški mora biti predvsem veliko bolj stabilna osebnost kot ženska, ker je steber družine. To pa ne pomeni, da je moški tisti, ki odloča, kdo bo kaj opravil, koliko denarja bo kdo prinesel domov, da določa pravila. Gre za to, da se takrat, ko pride do krize v družini ali v skupnosti, ženska lahko na nekoga opre. Moški naj pri tem pokaže razumevanje, srčnost, prepoznati mora, kaj ženska v tistem trenutku potrebuje. To pa lahko razume le z žensko energijo.

A vseeno se kriza pogosto konča s prepirom. Zakaj?
Moški delamo največjo napako, ko takrat, ko izgubite tla pod nogami, ste slabe volje, zadirčne, vas boli glava, sprejmemo vašo igro, ko zaigrate prepir, da ste deležne pozornosti. Moški bi moral takrat videti v svoji ženski najlepši cvet in tako bi jo moral videti prav vedno, ne glede na to, kakšno verbalno ali neverbalno komunikacijo ženska takrat uporablja. Tedaj jo je najbolje z besedo ali objemom umiriti. Ko moški to stori nekajkrat, jeza, bes, žalost, vse, kar je tedaj v ženski, izzveni. Dokler pa se bomo moški zapletali v ženske igre, tako dolgo boste ženske nesrečne.

Kako ženska prepozna uravnoteženega moškega, torej moškega s pravo mero ženske energije?
Tak moški ima jasen cilj. Ne odstopa od svojih načel, hkrati pa je pripravljen priznati svoje napake. In govori o svojih čustvih. Moški mora biti samozavesten. Če je njegova partnerica ambiciozna, mora biti on sam zelo samozavesten in imeti visoko samopodobo. Kar pa ne pomeni, da mora biti tudi sam poslovno uspešen. Če je ženska sama poslovno uspešna, ni nujno, da si tudi želi ob sebi poslovno uspešnega moškega. Želi si predvsem stabilnega človeka. Da se tedaj, ko pride domov utrujena, lahko k nekomu stisne in je tam samo zanjo.

Kaj pa naj stori ženska, ko je njen moški v stiski?
V tistem trenutku moški tudi potrebuje ramo, na kateri se lahko razjoče, predvsem pa nekoga, ki ga bo poslušal. Ne potrebuje nekoga, da bi ga učil, kako mora drugače ravnati. Vse, kar tedaj potrebuje, je, da je tam nekdo, ki ga posluša povsem brez očitkov.

Kdo ponavadi pri zakoncih, ki poiščejo vaš nasvet, da pobudo za obisk svetovalnice? So to pogosteje ženske ali moški?
V fazi, ko zakon še ni pred razpadom, ampak je v začetku krize, obisk svetovalnice ponavadi predlagajo ženske, ker si želijo spremembo, želijo rešiti zakon. Ko pa pride zakon v fazo, ko se že končuje, ponavadi moški kličejo po pomoči. A takrat je ženska že odločena, da gre. Moški, tako kot pri večini stvari, rešujejo vse v zadnjem trenutku, ko je velikokrat že prepozno. Zato pogosto odsvetujem, da se ravna na silo ali da se ženska podreja moškemu. Če je stvar tik pred koncem, naj se konča in raje začne na novo. Naj si partnerja vzameta premor. Če jima je namenjeno, da sta tudi v prihodnosti skupaj, se lahko spet začneta osvajati in zveza se začne na novih temeljih. Saj se z istim partnerjem lahko večkrat poročimo, če želimo.

Čemu se partnerja nikoli ne smeta odreči?
Partnerja se nikoli ne smeta odreči samemu sebi, svojim osebnim in intimnim željam. Sebe ne smeta podrejati drugemu, ne smeta se podrejati otrokom ali podjetju. V določenih primerih lahko sicer pristaneta na kompromis, vendar nikoli ne smeta čez mejo. Kje je ta meja, vsak čuti pri sebi. Če pa človek sploh ne ve, kje so meje, mora najprej spoznati samega sebe.

Ljudje nismo monogamna bitja... Kaj svetujete pri ljubezenskih avanturah?
Ko prihajajo k meni pari na zakonsko svetovanje, si nikoli ne zastavimo cilja, da bomo rešili zakon za vsako ceno. Vedno težimo za tem, da je vsak posameznik zadovoljen. Če pa zakonca ostaneta skupaj, je to še toliko bolje. To je tudi moje izhodišče: da je vsak sam zadovoljen. Če gre samo za seksualno avanturo, je to volja in svoboda posameznika, ki lahko sam s seboj in s svojim telesom počne, kar koli želi, seveda če pri tem ne ogroža svobode in zdravja svojega partnerja. Ko se ljudje poročamo, poročni list ne bi smel veljati za nedoločen čas, ampak morda samo za deset let in potem bi zakonca zaobljubo obnovila. Zakaj? Ko se poročimo, se nehamo osvajati, ker se nam vse zdi samoumevno. Če pozabimo na partnerja in nismo dovolj uspešni pri osvajanju, potem ne bo več nujno, da bova, četudi se zjutraj skupaj zbudiva, zvečer tudi skupaj legla v posteljo. Vsak je popolnoma svobodno bitje in lahko počne, kar hoče.

In če se na sveže zaljubimo?
Ljudje se v življenju večkrat zaljubljamo. Če se znamo zaljubiti v isto osebo, to samo doprinese k skupni zvezi, k zakonu. Nikoli pa ljubezni, ki se rodi na novo zunaj že obstoječe zveze, ne smemo zatreti v sebi, moramo jo na nek način izživeti.

Osebna izkaznica

Milan Krajnc Pavlica je krizni svetovalec v podjetju Sirius.si. Svetuje poslovnežem in politikom doma in v tujini. Svojo profesionalno pot je začel kot profesor fizike, a je poučevanje kmalu zamenjal za optimiranje poslovnih procesov. Ker direktorji njegovih rešitev niso sprejeli, čeprav so te pocenile in izboljšale poslovne procese, se je s pomočjo transakcijske analize in nevrolingvistične teorije spustil v njihovo podzavest ter jim pomagal rešiti travme in težave iz otroštva. Trenutno je v procesu izobraževanja za psihoterapevta.