Pesniški maraton, na katerem lahko sodelujejo prav vsi, bo trajal dolgo v noč.

Na svetovni dan poezije, ki ga ljubitelji verzov praznujejo od leta 1999, je vrsto dogodkov pripravilo tudi Društvo slovenskih pisateljev. V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 19. uri potekal pesniški večer Sonet-mali svet, na katerem bodo sodelovali Boris A. Novak, Valentin Cundrič, Aleš Debeljak, Ervin Fritz, Niko Grafenauer, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Brane Senegačnik, Ivo Svetina in Ciril Zlobec.

Uvodoma se bo odvrtela zvočna študija na temo soneta Prešernov Sonetni venec v interpretaciji Poldeta Bibiča in režiji Igorja Likarja. Prav Sonetni venec bo povezal tudi sočasno dogajanje po drugih krajih, v katerih so se pesniki in pesnici odločili, da se poklonijo poeziji.

Pesnik Novak, ki je sodeloval v skupini, ki je na pariškem sedežu Unesca pripravila predlog za svetovni dan poezije, je povedal, da na ta dan pozdravlja raznovrstne pesniške dogodke, seveda pa, tako Novak, svetovni dan poezije ne sme postati izgovor za celoletno ravnodušnost do usode pesništva in sramotno marginalnega družbenega položaja pesnikov in pesnic.