Izkazalo se je tudi, da je Aleksander Lavrih, skrivnostni svetovalec premierja Janeza Janše za nacionalno varnost, v tajne prostore Sove vstopil že 14. novembra 2006. Šlo je za konspirativno lokacijo Sove na Malem trgu 4 v Ljubljani, od koder je po neuradnih podatkih Lavrih skupaj s takratnim direktorjem Sove Matjažem Šinkovcem (SDS) odnesel neznano količino tajne dokumentacije. Po teh intervencijah Janševega kabineta v Sovi so iz tajne službe začele uhajati informacije o dogajanju.

Drnovšek: "Poglavar negativcev"

Kmalu je postalo jasno, da vlada v Sovi išče tudi obremenilne podatke o svojih političnih nasprotnikih, predvsem o takratnem predsedniku republike Janezu Drnovšku in njegovem svetovalcu (nekdanjem direktorju Sove Iztoku Podbregarju). Vlada je, denimo, objavila, da je po naročilu Drnovškovega kabineta v Slovenijo leta 2005 prišel indijski zdravilec Sardeshmukh Sadanand, njegovo letalsko vozovnico pa je plačala Sova. Predsednik Drnovšek je takrat o Janši zapisal: "Kaj počnejo naši negativci? Njihov poglavar je ves užaljen, ker sem njegovo veličino užalil z nekaj kritičnimi pripombami. In zato se mora maščevati. Nagnal je vse svoje pomagače, da najdejo kaj slabega, kaj blata za metanje. In brskajo in iščejo, pri tem jih nič ne moti, če uničujejo državne institucije, da bi le kaj našli, da bo gospodar zadovoljen."

S kronistom afere Rokom Praprotnikom smo se odpravili po sledeh Sove (video arhiv: narejeno lani decembra)

Sova je letalsko vozovnico plačala iz črnega fonda, v katerem pa je bila večina denarja iz sodelovanja z nemško tajno službo BND. Sovo je po teh dogodkih dobesedno razneslo. Informacije o njenih tajnostih so bile dnevno v medijih in očitno je postajalo, da se je vlada zadeve lotila tako, da razmer ni več obvladovala. Objava obstoja črnega fonda je vodila do Dnevnikovega razkritja, da Sova v sodelovanju z BND iz tajne lokacije na Slovenski cesti v Ljubljani prisluškuje komunikacijam Hrvaške, Srbije in BiH. Sova in BND sta se namreč tajno priklopili na glavni mednarodni optični vod pod Ljubljano. Zaradi tega razkritja je danes na ustavnem sodišču predlog za presojo ustavnosti 21. člena zakona o Sovi, ki je omogočal "spremljanje mednarodnih sistemov zvez" brez sodne odločbe. Zaradi kaosa, ki je leta 2007 nastal v Sovi, je bilo razkrito tudi prisluškovanje nemške in slovenske tajne službe, ki je bilo usmerjeno proti "prijateljskim državam" JV Evrope. nosu z nemško stranjo.

Incidenti na meji

Afera je dobila mednarodne razsežnosti, kar je slovenski vladi povzročilo precejšnje težave v od

Poseben notranjepolitičen pospešek pa je zadeva dobila, ko je nekdanji premier Anton Rop povedal, da je Sova prav s tem prisluškovanjem leta 2004 pred volitvami posnela pogovore Janeza Janše in Iva Sanaderja, ki da sta se dogovarjala o ribiških incidentih v Piranskem zalivu. Janša je to zanikal in proti Ropu vložil tožbo. Parlamentarna nadzorna komisija, ki jo vodi Pavle Gantar (Zares), pa še do danes ni izdelala poročila, s katerim bi ugotovila, kaj je res. Je pa znano, da na posnetku iz septembra 2004, ki ga je naredila Sova, Janša Sanaderju reče, da SDS predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni. Prav zato naj bi Janša Sanaderja prosil, naj ne pošilja ribičev v Piranski zaliv, saj je slovenska javnost na to zelo občutljiva.