Kot je sporočilo sodišče, Aer Lingus ni izpolnil vseh pogojev, ki bi bili potrebni za začasno prepoved uporabe glasovalnih pravic Ryanaira. Aer Lingus namreč ni dokazal, da bi lahko zaradi sodelovanja Ryanaira pri vodenju družbe ta utrpela neposredno in nepopravljive škodo, je danes ob objavi razsodbe pojasnil predsednik sodišča Marc Jaeger.

Evropska komisija je Ryanairu lani poleti prepovedala prevzem konkurenčnega Aer Lingusa, saj naj bi združitev omenjenih prevoznikov pomenila resno grožnjo konkurenci ter oviro vstopu novih prevoznikov na letalski trg na Irskem. Aer Lingus je nekdanji irski nacionalni prevoznik, ki se ga je irska vlada leta 2006 odločila privatizirati.

Ryanair je zaradi odločitve komisije vložil pritožbo na sodišču v Luksemburgu, medtem pa je nadaljeval s kupovanjem delnic Aer Lingusa. Ta je na ravnanje Ryanaira odgovoril tako, da je omenjeno sodišče zaprosil, naj od Ryanaira nemudoma zahteva prodajo delnic Aer Lingusa, do zaključka primera pa naj blokira uporabo njegove glasovalne pravice v družbi.

Aer Lingus je med drugim trdil, da je Ryanair s tem, ko je uspel kupiti skoraj 30-odstotkov njegovih delnic, v bistvu že izvedel nezakoniti prevzem družbe, vendar pa je sodišče ta argument zavrnilo.