Direktorica mestne uprave Andreja Katič je povedala, da nameravajo v Celje odvažati minimalno količino odpadkov, papir, steklo, gradbene in druge odpadke, ki jih je mogoče ponovno predelati, pa bi sortirali v Velenju in jih tržili v novi gospodarski družbi, ki naj bi začela delovati prihodnje leto. "Primera tako organizirane družbe na področju komunalne dejavnosti v Sloveniji še ni, zato smo za mnenje zaprosili strokovnjaka, ki je sodeloval pri pripravi zakona o javno-zasebnem partnerstvu, dr. Aleksija Mužino.

Svetoval nam je sklenitev koncesijske pogodbe (pogodbe o statusnem partnerstvu), ki bo štela tudi za pridobitev koncesije gospodarske javne službe. Objavili bomo javni razpis in pričakujemo velik odziv iz vse Slovenije, predvsem pa velikih domačih podjetij, ki se zanimajo za ravnanje z odpadki," je povedala Katičeva. Upravitelj sedanjega odlagališča komunalnih odpadkov je velenjsko komunalno podjetje, postopek zaprtja odlagališča pa se začenja letos. Odvoz vseh odpadkov v celjski regijski center (CERO) pa bi po mnenju Katičeve imel velik vpliv na stroške ravnanja z odpadki. Cena storitev CERO sicer še ni znana, vendar v Velenju menijo, da bi z lastno infrastrukturo za ravnanje z odpadki zmanjšali stroške logistike (odvoza v Celje) in ohranili vpliv na cene ter zagotovili nekaj novih delovnih mest v predvidoma dobičkonosni družbi.

"Naš interes je, da zagotovimo dobre storitve in čim manjše stroške za občane. Center bo moral zgraditi tisti, ki bo izvajal javno službo, na manj ne bomo pristali, cene pa ne bodo v pristojnosti izvajalca, še naprej jih bo določala občina," pojasnjuje Katičeva.

Center za ravnanje z odpadki bodo zgradili na območju glinokopa ob sedanjem odlagališču, občina pa trenutno čaka na gradbeno dovoljenje.