Inšpektorji so ugotovili številne nepravilnosti in kršitve zakonodaje glede zavajanja potrošnikov z "ugodnimi akcijami", pomanjkljivih standardov in kakovosti ponujenih izdelkov. V štirih primerih (trikrat je šlo za hrenovke in enkrat za hot-dog) je IRSKGH izdal tudi odločbe o prepovedi prometa z živili.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je po opravljenem inšpekcijskem nadzoru poslovanja trgovcev povedala, da je še vedno preveč kršitev zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami. Imen kršiteljev ni hotela izpostavljati, je pa povedala, da med trgovci ni razlik. "Vsak ima svoje bisere in vsak uporablja različne nepoštene načine za privabljanje potrošnikov," je ocenila Grlićeva. Obljubila je, da bodo imena kršiteljev dostopna, ko bodo zaključeni pravni postopki, ki so stekli proti njim.

Preveč maščob, premalo beljakovin

V okviru nadzora je bilo opravljenih več kot 90 inšpekcijskih pregledov, dve tretjini pri velikih trgovcih (Mercator, Spar, Tuš, Lidl, Hofer). TIRS je v 36 primerih ugotovil, da cene na posameznih izdelkih in cene na enoto proizvoda niso bile označene. V 33 primerih je šlo za zavajanje potrošnikov z "ugodnimi akcijami", v sedmih primerih pa so ugotovili, da potrošnikom niso bile na voljo kontrolne tehtnice. Tržni inšpektorji so izdali 52 upravnih odločb za odpravo nepravilnosti, 38 plačilnih nalogov in 7 odločb o prekršku.

Matjaž Kočar, glavni inšpektor IRSKGH, je povedal, da so pri mesu v določenih primerih ugotovili presežne količine dovoljenih maščob in celo do 40 odstotkov prenizke deleže beljakovin. Pri živilih so zaznali tudi nepravilnosti pri označevanju in pretečene roke uporabe. IRSKGH je poleg štirih odločb o prepovedi prometa z živili izdal še 26 odločb za odpravo nepravilnosti, 18 plačilnih nalogov in dve odločbi o prekršku.

ZIRS je zaradi pretečenih rokov uporabe, površnosti pri zagotavljanju sledljivosti živil v delikatesnih oddelkih ter pomanjkljivosti pri higieni odredil 12 odločb za odpravo nepravilnosti in 20 plačilnih nalogov. VURS se je lotil proizvajalcev in ugotovil več nepravilnosti pri kemični varnosti.

Trgovci molčijo

Mariča Lah, izvršna direktorica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), je povedala, da ugotovitev ne more komentirati, ker jih ne pozna. Od trgovcev nam je v imenu Mercatorja odgovorila le Bojana Leskovar. Pravi, da so upravičene pripombe inšpekcijskega nadzora upoštevali in nepravilnosti takoj odpravili. Na naše vprašanje, koliko odločb in plačilnih nalogov so prejeli ter glede česa, pa je odgovorila, da tega do zaključka postopkov ne more povedati. Iz Spara in Engrotuša na enako vprašanje nismo prejeli odgovorov.

Inšpekcijski nadzor se sicer navezuje na 15. marec - evropski dan potrošnikov.

Jutri bodo v ta namen na ljubljanski tržnici postavljene informativne stojnice, obiskovalcem pa bo na voljo tudi pravno svetovanje.