Nazadnje je bil tovrstni letalski miting v Mariboru leta 1996, vendar bo letošnji po besedah Jožefa Žunkoviča, vodje organizacijskega odbora, bistveno bolj privlačen. "Takrat smo bili še pod embargom na uvoz orožja, zdaj pa je Slovenija članica Evropske unije in Nata," je včeraj dejal Žunkovič in napovedal, da bo miting bistveno bolj privlačen kot lanski murskosoboški.

V soboto in nedeljo pričakujejo 70.000 obiskovalcev

Organizatorji iz Letalskega centra Maribor, ki letos obeležuje 80. obletnico obstoja, pričakujejo v soboto in nedeljo od 60.000 do 70.000 obiskovalcev. Občudovali bodo lahko 40 vojaških in 65 civilnih letal, precej helikopterjev in drugih zračnih plovil ter okoli 30 balonov, ki bodo tekmovali v okviru balonarskega festivala. V junijskih dnevih slovenskega letalstva se bodo poleg zrakoplovov in pilotov Slovenske vojske predstavila tudi vojaška letalstva ZDA, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Turčije in Portugalske, ki naj bi v Mariboru pokazala nekatere najmodernejše primerke iz svojih letalskih flot, gledalce pa naj bi očarale tudi akrobatske skupine.

Peggy bo hodila po krilih

Na ogled bodo tudi številna muzejska zračna plovila, na primer lovska letala iz druge svetovne vojne in leteča replika Rusjanovega letala Eda V iz leta 1909. Miting bo dodatno popestrilo adrenalinsko akrobatsko tekmovanje "Peter Podlunšek Challenge", v katerem tekmujejo najboljši evropski akrobatski piloti in letala, svoje kaskaderske sposobnosti pa bo prikazala Nemka Peggy Krainz, ki bo med poletom izstopila iz kabine in splezala na zgornje krilo.

V zvezi z letalskim dogodkom kuje mariborski župan Franc Kangler visokoleteče promocijske načrte. Po njegovih besedah bo miting eden izmed sklepnih dogodkov slovenskega predsedovanja Evropski uniji, vlada pa bo ob tej priložnosti Letališče Maribor tudi uradno preimenovala v Letališče Edvarda Rusjana Maribor, s čimer bo obeležila spomin na prvi polet prvega slovenskega pilota Edvarda Rusjana pred 99 leti.