Kot je to v ZDA zanje čase že skoraj reden pojav, se je skrušeni Spitzer v ponedeljek v Albanyju pojavil s svojo soprogo na kratki novinarski konferenci in priznal, da je naredil napako, razočaral svojo družino in volivce New Yorka. Nato pa je sredi novinarskih vprašanj, ali bo odstopil s položaja, zaloputnil vrata in se umaknil iz sobe. Zgodba je sicer toliko bolj presenetljiva, ker je Spitzer v svoji prejšnji karieri pravosodnega ministra New Yorka z veliko gorečnostjo preganjal ne le zločince z Wall Streeta, zaradi česar si je prislužil naziv "Robin Hood", ampak tudi prostitucijske mreže.

Spitzer je bil v evidenci podjetja Emperors Club VIP naveden kot stranka številka 9, ujeli pa so ga s prisluškovanjem telefonskemu pogovoru, ko se je z nesramno drago prostitutko dogovarjal o ceni. Prostitutko si je naročil kar v hotel v prestolnico Washington in ker je za opravljanje prepovedanega poklica prestopila državno mejo, je primer padel pod pristojnosti zveznega tožilstva. Prostitucijo sicer preganjajo državne oziroma lokalne oblasti. Podrobnosti o preiskavi še niso znane, vendar pa naj bi ga ujeli po naključju, kot del preiskave, ki je trajala nekaj mesecev.

Prostitucijska mreža, ki je imela tudi svojo spletno stran, je z okrog 50 dekleti stregla predvsem bogatim moškim na mednarodni ravni od Pariza, Londona, New Yorka, Miamija, Washingtona do Los Angelesa. Doslej so v zvezi s tem aretirali že štiri osebe, glede 48-letnega Spitzerja pa še ni znano, ali se mu obeta podobno. Zanesljivo je le to, da je konec njegove politične kariere le še vprašanje časa. Republikanci v državnem kongresu so namreč nemudoma zahtevali njegov odstop.

Spitzer je bil leta 2006 z veliko večino glasov izvoljen za naslednika republikanca Georgea Patakija. V času dveh mandatov pravosodnega ministra države New York si je ustvaril sloves neusmiljenega križarja proti kriminalu belih ovratnikov, pri čemer je v nekaj odmevnih primerih prisilil finančna podjetja z Wall Streeta, da so plačala krepke kazni za poneverbe ali le napake. Pred tem je bil državni tožilec na Manhattnu, kjer je počel podobno in preganjal tudi organizirani kriminal.

Nemudoma po nastopu položaja pa se je zapletel v škandal, saj naj bi svojim podrejenim naročil, da zbirajo škodljive podatke o političnih nasprotnikih. Prav tako je moral odstopiti od spornega načrta izdajanja vozniških dovoljenj nezakonitim priseljencem, s katerim je spravil v zadrego svojo politično zaveznico senatorko Hillary Clinton, ki je njegovo pobudo med predsedniško kampanjo najprej podprla, potem pa jo zavrgla. Clintonova je ob ponedeljkovi novici podala kratko sporočilo za javnost, da moli za Spitzerja in njegovo družino.