Končno stališče naslednji teden

Predsednikov svetovalec Erik Kerševan je konec februarja poslanskim skupinam predstavil predlog štirih kandidatov, ki jih je predsednik večinoma poiskal zunaj prijav na javni poziv. Neuradno so kandidati vrhovni sodniki Jasna Pogačar, Mitja Deisinger in Jan Zobec ter veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po pogovoru pojasnil, da so se v poslanski skupini pogovorili z vsemi štirimi kandidati, vendar dokončnega stališča še niso oblikovali. Upa, da se bo to zgodilo na torkovi seji poslanske skupine. Ob tem je Tanko dejal, da je po pogovorih s kandidati občutek dober. O konkretnih imenih ni želel govoriti. Dejal je le: "Če gledamo samo po funkcijah, praksi in izobrazbi, potem gre za dober izbor kandidatov za sodnike ustavnega sodišča, je pa treba počakati do končnega stališča, ki se bo oblikovalo na plenarni seji poslanske skupine."

V poslanski skupini LDS so o predlogu razpravljali ter oblikovali stališča in pomisleke, je dejal vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč. Po njegovih besedah je "korektno, da te pomisleke razčiščujemo s predlagateljem in ne v javnosti, zato se mi zdi ta procedura prava". Školč pričakuje, da se bodo posvetovanja nadaljevala toliko časa, da bo predlog sprejemljiv za tak krog poslancev, da bo predlog dobil večino v parlamentu. "Potem pride samo še glasovanje v DZ," je dejal Školč, ki ocenjuje, da bi lahko teoretično o predlogu glasovali na marčni seji DZ. Predsednik republike je po Školčevih besedah napovedal, da jim bo v naslednjem tednu sporočil, kako namerava postopati naprej.

Ustavno sodišče v okrnjeni sestavi

Tudi poslanska skupina NSi je preučila Türkove predloge, ki jih je poslancem predstavil predsednikov svetovalec. Po besedah vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata so se odločili, "da bodo predsednikov predlog v kompletu podprli". Horvat je ocenil, da bi lahko na marčevski seji DZ o tem že razpravljali. Kot je dodal, sta s predsednikom govorila tudi o tem, da bi sam prišel v DZ povedati, kaj si misli glede ustavnega sodišča. "V smislu evolucije, ker se morda tudi v medijih preveč napihuje in pokaže, kot da je na ustavnem sodišču kriza, zaradi nekoliko večjega pripada," je pojasnil Horvat in dodal, da ne gre za nobeno krizo, ne glede pripada, ne glede kadrov.

Po besedah vodje poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika so Kerševanu povedali svoje mnenje in se dogovorili, da bodo najprej dokončno seznanjeni s kandidati in bodo potem povedali stališče poslanske skupine, kako bodo glasovali in ali bodo vse kandidate tudi podprli. "Dobro je, da je predsednik kandidate iskal tudi zunaj kroga tistih, ki so se prijavili, ker ocenjujemo, da je bil nabor kandidatov, ki so se sami prijavili ali pa so jih drugi, premalo strokovno težak in da je ta izbor, ki ga je naredil, korak naprej, ker je iskal v širšem krogu." Lahovnik pričakuje, da bodo kandidati znani v začetku prihodnjega tedna in da bodo na naslednji seji o tem tudi že glasovali.

Poslanca narodnih skupnosti Maria Pozsonec in Roberto Battelli sta se zaradi drugih neodložljivih obveznosti opravičila in se današnjih posvetov nista udeležila.

Predsednik republike je oblikoval predlog kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov, saj je mandat 30. oktobra že potekel Mirjam Marjeti Škrk in Janezu Čebulju, 17. decembra pa Zvonku Fišerju. Vsi trije ustavni sodniki bodo delo nadaljevali do imenovanja novih. Od 1. februarja pa je prazno še eno mesto ustavnega sodnika, saj je bil v DZ na lastno zahtevo predčasno razrešen ustavni sodnik Franc Grad. Od takrat ustavno sodišče deluje v okrnjeni sestavi. Deluje osem od devetih sodnikov.

Aleš Zalar: Sodnik pri sojenju ne sme imeti nobenih interesov, še posebej ne finančnih (video)

Franc Testen: takemu načinu nagrajevanja nasprotujem (video)

Ustavni sodnik odstopil zaradi ukvarjanja s parkirnimi kaznimi (video)