Gradbenim podjetjem so začeli pošiljati zaprosila za izpise o odbitnem in obračunanem davku na dodano vrednost (DDV) ter izpise podatkov obračunanega DDV za januar in februar 2008.

Komu vse so poslali zahtevke, niso želeli razkriti zaradi davčne tajnosti. Na vprašanje, ali je njihovo poizvedovanje kakor koli povezano s postopki zoper gradbince, pa so odgovorili nikalno. Iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da zahtevke prejemajo bolj ali manj vsa gradbena podjetja in da Durs želi s tem pridobiti podatke o obračunavanju DDV v točno določenem gradbenem podjetju.

Da so zahtevek prejeli, so nam za zdaj potrdili v Konstruktorju, ki ga vodi Marjan Pinter. Prejeli so ga včeraj, davčni inšpektorji pa so obisk napovedali za danes. Kot je še pojasnil Pintar, Durs zanimajo njihovi poslovni partnerji. Drugače pa po njegovih besedah takšni obiski niso nič neobičajnega. Zahtevek so po zanesljivih informacijah prejeli tudi v Vegradu.

V Dursu so pojasnili, da so gradbenim podjetjem zaprosila poslali, ker v gradbeni dejavnosti pogosto prihaja do večjih utaj DDV in ker tovrstne davčne utaje pomenijo neposredno oškodovanje proračuna, hkrati pa povzročajo nelojalno konkurenco in gospodarsko škodo. Njihov cilj je čim prej ugotoviti morebitne utaje DDV s pomočjo tako imenovanih missing trader oziroma slamnatih podjetij. Davčne zavezance, ki izkazujejo znake neplačujočega gospodarskega subjekta, nameravajo zato čim prej obiskati na terenu in preveriti dejansko stanje poslovanja.

Takšno preverjanje je, kot so dodali, povsem običajna praksa in v skladu z letnim načrtom inšpekcijskega nadzora. Davčni svetovalec iz družbe Tax Group Dušan Jeraj je opomnil, da Durs podatke, ki jih zahteva s temi pozivi, že ima, saj so družbe po zakonu o DDV zavezane k mesečnemu ali pa trimesečnemu poročanju. Drugače pa to po njegovem mnenju ni slaba praksa. Kot je pojasnil, lahko s preverjanjem nekega subjekta pri njegovih poslovnih partnerjih Durs ugotovi, ali je preiskovanec izkazoval enake račune, kot so zavedeni pri poslovnem partnerju.

V Dursu še dodajajo, da s temi preiskavami ne bi radi prizadeli davčnih zavezancev, ki so ali so bili nevede vključeni v verigo transakcij, ki so povezane z goljufijo DDV. Da pa mora davčna uprava v postopkih davčnega inšpekcijskega nadzora, kjer je ali bo ugotovljeno poslovanje s slamnatimi podjetji, storiti vse za povrnitev neplačanih davčnih obveznosti.