Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Žerjav, je uvedba vinjet za osebna vozila in ohranitev obstoječega sistema cestninjenja za tovornjake najbolj smotrna in smiselna rešitev. Ta rešitev tudi zagotavlja finančno vzdržnost Družbe za avtoceste v RS.

Žerjav potrdil uvedbo vinjet (video)

Cene znane po naslednji seji vlade

Ministrstvo za promet bo do naslednje seje vlade, ki bo izjemoma čez 14 dni, pripravilo natančen načrt uvedbe vinjet. Žerjav si želi uvedbe čimprej, vendar bo na časovni načrt potrebno počakati dva tedna. Takrat bodo po zagotovilih ministra znane tudi cene vinjet.

Postopki uvedbe elektronskega cestninjenja po Žerjavovih besedah tečejo v skladu z vladnim akcijskim načrtom. "Prihodnje leto bomo imeli tovornjake na satelitih, osebna vozila pa na vinjetah," je zatrdil prometni minister.

Vlada je ministru naročila uvedbo vinjet

Kot smo izvedeli iz dobro obveščenih krogov naj bi danes vlada ministru za promet Radovanu Žerjavu naročila, da pripravi predlog uvedbe sistema vinjet. Postopek uvedbe naj bi se začel izvajati "po hitrem postopku", in sicer po avstrijskem modelu. Da bo sistem podoben avstrijskemu, je na novinarski konferenci pojasnil tudi minister.

Po nekaterih kazalcih naj bi takšna odločitev ogrozila nadaljnji razvoj cestnega omrežja v Sloveniji in celo pripeljala do javnofinančnega zloma. Na Madžarskem denimo se namreč zaradi neuspešnosti odločajo za ukinitev tega modela.