Neumen in grd

Vprašali so ga: Z novim albumom ste končno postali legenda rapa. Ste sedaj dosegeli cilj svojih sanj in želja?
"Nisem jaz izumil rapa in tudi ne povem nič drugega kot drugi v hip-hop družbi. Edina razlika - sem belec in na to sem ponosen. Če bi bil črnec, ne bi prodal niti desetine toliko plošč. O občutkih ob novem albumu pa lahko rečem, da se počutim vse kaj drugega kot O. K." Kaj vam manjka?
"Sem bel, neumen, grd, ne dišim dobro, moj nos je kriv in imam majhnega lulčka. Ubiti se hočem." Saj ne mislite resno?
"Sem že mrtev - v sebi. Moja bivša, Kim, mi je zadala zadnji udarec. Bila je moja velika ljubezen, pa me je tako zavrgla, da so umrla vsa moja čustva. Sedaj sem prekleto sam. Mislim, da se ne morem več zaljubiti." Ali niste imeli pred kratkim nekaj z Beyonce iz skupine Destiny`s Child?
"Ta mi je všeč, živalsko. Neverjetno ljubka je in tudi sicer super dekle. Veliko bi dal za eno noč z njo. Toda seksala še nisva nikoli." Kaj pa Pink?
"Ta je za moj okus preglasna in pregroba, saj že od daleč vidiš, da je težavna ženska. Ne, hvala, nje ne maram."

Mati naj izgine iz mojega življenja

Kaj pa je s Kim Basinger, ki v filmu 8 milj igra vašo mamo?
"Prestara! Tudi z njo nisem seksal. Govorice izhajajo s snemanja, ko me je poljubila - kot mama." Je morda za vašo smolo z ženskami kriva mama?
"Saj nisem usran psihiater. Vem samo, da si želim, da izgine iz mojega življenja. To poglavje sem zaključil. V pesmi Cleaning out my closet sem povedal vse." Ali vaša hčerka Hailie, 6, živi pri vas?
"Pri ločitvi lani oktobra sva se s Kim dogovorila, da si bova delila skrbništvo. Toda večino časa je Hailie pri meni. Preselil sem se v ugledno četrt Detroita, tako da mala sploh ne bo prišla v stik z vso tisto predmestno bednostjo."

Središče življenja je hčerka

Kako jo vzgajate?
"Kratko malo sem ji na voljo 24 ur. Je središče mojega življenja. Mislim: če sem kje res dober, sem kot oče." Ste spremenili tudi način življenja?
"Da, in to temeljito. Pogojna kazen, ki mi jo je sodišče dosodilo pred letom dni, je bila koristna. Ne smem jemati mamil in se ga napiti, sicer bom moral v zapor. Saj sploh nisem mislil, da mi bo uspelo. Pa mi je! In sedaj imam več moči in boljše živce kot prej. Naučil sem se biti potrpežljiv." Kaj imate proti Mrs. Chenney in Tipper Gore, ki ste jima zaželeli: j... se?
"Te frustrirane ženske bi v ZDA storile vse, da bi uničile rap sceno. Resno hočejo prisiliti glasbeno industrijo, da ne bi objavljala naših pesmi."

Povezovanje najboljšega

Na albumu The Eminem Show ste uprizorili pravo noro "žajfasto" opero s seksom, kriminalom, ljubeznijo in kupom umazanega perila...
"Ja, moje življenje je postalo pravi show. Vsak človek ve, kaj se dogaja z mano. Prodam dvakrat toliko zgoščenk kot črni raperji, ker z njimi dosegam belo Ameriko, srednji zahod." Več rocka, manj hip-hopa - je to novi Eminemov sound?
"Prazne marnje! Ni jasne meje med staro šolo in res krepkim rap rockom. Povezujem najboljše z obeh svetov." Kako to, da ste se v videu Without Me spravili nad Bin Ladna?
"Ker mi gre že na jetra. Čim vključiš televizor ali radio, ne slišiš nič drugega kot o terorizmu in Bin Ladnu. Smo leta 2002 in lumpa še vedno niso dobili. Nikoli ga ne bodo našli. Po mojem je že zdavnaj odšel iz Afganistana, leži nekje ob bazenu v Miamiju in se praska po jajcih."

Pridiganje z besedo in orožjem

Bin Laden je terorist. Se bojite atentata?
"Pogosto mislim, da mi bo ta norec poslal svoje morilce za vrat. Ne bi rad umrl pod teroristovo kroglo. Na nek način pa imava nekaj skupnega: oba v ZDA sovražijo, ker pridigava o anarhiji, nasilju in kaosu. Jaz z besedami, on z orožjem." Tudi sami ste ljudem grozili z orožjem in bili za to obsojeni. Zakaj?
"To res ni bilo pametno. Ampak to je bil pač nori čas v mojem življenju, nisem prenesel pritiska javnosti. Ko sem prišel domov, je bila tam ženska, ki mi je življenje spremenila v pekel. Neznosno je biti pod takšnim pritiskom. Orožje sem nosil, da bi se branil."

V koži povprečnega Američana

Zakaj se še vedno norčujete iz homoseksualcev?
"Nič nimam proti pedrom! Igram le vlogo povprečnega Američana, ki se ima za božji dar in odklanja vse, kar je drugačno. Postavim se v njegovo kožo, da bi mu pokazal, kako je smešen. Kaj pa povprečni Američan? Ne razume in jemlje ironijo kot suho zlato." Zakaj sovražite belo Ameriko?
"Amerika se rada hvali kot vzorna demokracija, najbolj svobodna dežela na svetu. To je vendar čisto navadno sranje. Tu vladajo pohlep, sovraštvo in veliki denarji. Kdor ima denar, si lahko kupi moč in vpliv, uveljavi svoje interese, zasužnji druge. Vse je nadzorovano, vodeno in zastraženo." Nadzor je koristen, če preprečuje zlo...
"Sranje! Vse, kar je prepovedano, mlade še bolj privlači: alkohol, mamila ali računalniške igre. So pa sanjači in normalna mladina. Milijoni otrok igrajo bojevite igre na računalniku, gledajo nasilne prizore na videu, toda samo za dva od njih je to povod, da tudi sama ponorita. Kot otroku mi nikoli ni bilo dovolj grozljivk na videih. Sem morda zato postal morilec?" Vaša besedila kar pokajo od nasilja. V svojih pesmih razparate prsi Pameli Anderson, utopite svojo bivšo ženo in mater imenujete kurbo. Se vam to ne zdi preveč surovo?
"Saj to ne pomeni, da bi jo res ubil. Mnogo preveč spoštujem življenje, nikogar ne bi mogel ubiti. Za mater pa to pomeni: pusti me pri miru, sicer se utegne res kaj zgoditi." Stari ste 29 let in svojega otroštva še niste preboleli.
"Tako usranega otroštva nikoli ne pozabiš. Sošolci so me mučili in tepli. Ob tem ti zavre kri. Bil sem nemočen fant iz Detroita. Nisem imel denarja za imenitne obleke in drage konjičke, naokrog sem hodil precej umazan. Poleg šole sem moral delati, v šoli sem bil tako slab, da sem trikrat ponavljal razred. Vse so storili, da bi me uničili. Pa sedaj poglej, kje so oni: v istih predmestjih Detroita, kjer so odrasli, jaz pa sem kralj. Meni je uspelo prodreti iz te bede."