Gre za eno pomembnejših dejstev v zgodbi o sestanku med Tovšakovo in Petkom 6. februarja na Petrolovem bencinskem servisu na Lopati pri Celju. Prav Košič je namreč v začetku novembra v imenu Vegrada z zdaj že nekdanjim direktorjem Gradisa IPGI Vanjo Verdelom podpisal pogodbo, ki je znotraj Zavarovalnice Triglav kot največje lastnice Gradisa IPGI povzročila spor na najvišji ravni, vanj pa so se vpletli tudi pomembni ljudje iz koalicijskih strank. Tovšakovi se je posel v BTC zaradi nasprotovanja Triglava izmikal, a je 6. februarja od Petka dobila zagotovila, da bodo zapleti rešeni. Košiču je takoj po sestanku s Petkom med drugim sporočila, da gre lahko Vegrad s poslom "absolutno naprej" in da je zoper predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča pripravljeno obremenilno gradivo v primeru, če bo še naprej nasprotoval poslu.

Premier o Podobniku ter domnevnem srečanju Boruta Petka s Hildo Tovšak (video)

Dokumenti, ki jih imamo v uredništvu, dokazujejo, da tožilstvo v zahtevo za preiskavo gradbene afere, ki jo je vložilo 13. februarja, ni vključilo pogovora Tovšakove s Košičem, čeprav je slednjemu Tovšakova kot prvemu razkrila tudi to, da je razpis za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Brnik dobil Vegrad. V omenjeni zahtevi za preiskavo je tako najti le del analize pogovora z Ivanom Krofličem, vodjo področja inženiringa v Vegradu, ki mu je Tovšakova tri minute po zaključku pogovora s Košičem sporočila, da "je stolp naš". Ob tem velja spomniti, da ji je to v pogovoru potrdil ravno Borut Petek, pri čemer ji je še dejal, da je zadeva "prišla do predsednika".

V posebni tožilski skupini za pregon organiziranega kriminala so nam včeraj zatrdili, da vse dokaze, ki jih policija pridobi s prikritimi ukrepi, posredujejo sodišču, s čimer so na tožilstvu izključili možnost, da bi se del analize pogovorov Tovšakove "izgubil" na poti med policijo in tožilstvom. Dejali so še, da je namen preiskave zbiranje ter zavarovanje dokazov. Ob tem se na primer zastavlja vprašanje, zakaj kriminalisti v okviru zbiranja in zavarovanja dokazov hišne preiskave niso izvedli tudi pri Petku, ki je - gledano kronološko - v zgodbi o stolpu morebiti odigral celo odločilno vlogo. Sploh ob dejstvu, da je tožilska skupina - tako je včeraj zatrdil njen vodja Harij Furlan - od kriminalistov prejela vso analizo prisluhov predsednici uprave Vegrada Hildi Tovšak, v kateri bi morali biti po naših podatkih tudi prepisi pogovorov, ki dokazujejo, da se je Tovšakova o stolpu pogovarjala s Petkom. Na vprašanje, zakaj teh ugotovitev kriminalistov ni v zahtevi za preiskavo, ki jo je tožilstvo vložilo 13. februarja, je Furlan odgovoril, da gre za njihovo avtonomno odločitev.

Ali gre pri odločitvi tožilstva, da iz zahteve za preiskavo izpusti pogovore, ki potrjujejo Petkovo vpletenost v zgodbo o stolpu, le za taktično potezo ali (ne)namerno malomarnost, bo znano najpozneje takrat, ko se bo po pravnomočni obtožbi na sodišču začela glavna obravnava v gradbeni aferi. Ali dejansko držijo trditve tožilstva, da je sodišče seznanjeno tudi s temi prisluhi, pa bo lahko že kmalu preverila obramba osumljenih, ki bo po tem, ko bo v prihodnjih dneh sodišče preverilo zakonitost zbranih dokazov, imela možnost vpogleda v vsa gradiva, zbrana v predkazenskem postopku.

Naj ob tem ponovimo, da je Borut Petek naša vprašanja, v katerih smo ga spraševali, ali se je s Tovšakovo pogovarjal o kontrolnem stolpu in zemljišču v BTC ter s čigavim pooblastilom, označil za "plod insinuacij in zlonamernih podtikanj".