Čeprav nam je Borut Petek še v sredo zatrjeval, da se s Tovšakovo ni pogovarjal o poslih, ampak da so bili vsi pogovori z njo le »politične narave«, sta po naših informacijah govorila o razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Brniku in še več – tudi o reševanju zapleta z zemljišči v ljubljanskem BTC, ki so v lasti Gradisa IPGI. Kot je znano, je Gradis novembra lani z Vegradom že podpisal pogodbo o prenosu zemljišč na velenjsko družbo, a je Zavarovalnica Triglav, največji lastnik Gradisa IPGI, na skupščini 4. februarja, torej dva dni pred srečanjem Petka in Tovšakove, posel (začasno) ustavila zaradi dvomov o oškodovanju družbe in njenih lastnikov.


Po neuradnih informacijah, ki jih je potrdilo več virov, naj bi Petek Tovšakovi v pogovoru o Gradisu IPGI prenesel domnevno sporočilo premierja Janše. Ta naj bi zagotovil, da predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič ne bo več blokiral Vegradovega projekta na Gradisovem zemljišču v BTC, s katerim naj bi velenjska družba ustvarila od 300 do 800 milijonov evrov prihodkov. Petek naj bi Tovšakovi celo dal vedeti, da o Kociču obstajajo obremenilni materiali, ki bi jih lahko uporabili v primeru, če bi še naprej nasprotoval izvršitvi domnevno sporne pogodbe.


Petek se je po naših zanesljivih informacijah s predsednico uprave Vegrada pogovarjal tudi o Vanji Verdelu, donedavnemu direktorju Gradisa IPGI, ki ga je nadzorni svet družbe odstavil 5. februarja, le dan pred srečanjem Petka in Tovšakove na Lopati. Po Petkovih besedah naj bi Janša osebno poizvedoval o Verdelu, ki naj bi moral v zgodbi o Gradisu IPGI odigrati vlogo žrtve. Tovšakova naj bi zato Petku zagotovila, da bo Verdel zaposlen v Vegradu, a ne takoj.
Več virov nam je potrdilo, da sta Tovšakova in Petek govorila tudi o razpisu Kontrole zračnega prometa za gradnjo stolpa na letališču Brnik. Petek naj bi tako Tovšakovi potrdil, da bo stolp dobil Vegrad, o čemer naj bi bil obveščen tudi predsednik vlade Janša.

Kot je razvidno iz zahteve za preiskavo, ki jo je 13. februarja izdalo okrožno državno tožilstvo, je Tovšakova kmalu po sestanku s Petkom govorila z Ivanom Krofličem, vodjo področja inženiringa v Vegradu, in mu zatrdila, da »je stolp naš« in da bo sklep podpisan v ponedeljek, torej 11. februarja. Še isti dan naj bi v pogovoru z neznanim moškim povedala, da »je eliminirala vse, SCT, Primorje, vse«. Ob tem velja spomniti, da je član razpisne komisije Tomaž Žibert, ki je še vedno v priporu, domnevnemu Vegradovemu »lobistu« Srečku Gabriču že 29. januarja zagotovil, da bo zaključno poročilo napisano po prejemu podaljšanih bančnih garancij, dan pozneje pa je Gabrič Krofliču zatrdil, da je »Vegrad ta trenutek na prvem mestu«. Tudi zaradi tega do zdaj ni bilo jasno, zakaj je Tovšakova Krofliču in neznanemu sogovorniku šele en teden pozneje, torej 6. februarja, sporočila, da »je stolp naš«.


Glede na to, da je Petek še v sredo kategorično zanikal, da bi se s Tovšakovo pogovarjal o stolpu, in dodal, da »se ni nikoli ukvarjal z lobiranjem«, smo ga včeraj ponovno vprašali, ali vztraja pri prvotnih izjavah. Med drugim smo ga vprašali tudi to, ali lahko zanika, da se je s Tovšakovo pogovarjal o Verdelu, Kociču in o tem, da naj bi informacije o zapletih pri izbiri izvajalca za gradnjo stolpa prišle tudi do predsednika vlade. Prav tako nas je zanimalo, ali se je o Vegradovem projektu v BTC pogovarjal v imenu predsednika vlade in ali se je s Tovšakovo pogovarjal tudi o kazenskih ovadbah, ki da bi jih lahko vložili zoper Verdela in s katerimi bi ga prestrašili. Vendar na naša pisna vprašanja ni odgovoril.


Tovšakova naših vprašanj ni želela komentirati, ker je v preiskavi.