Eulex nelegalen

Jeremić je v pismu Ban Ki Moonu poudaril, da je ustanovitev omenjene skupine nezakonito in za Srbijo povsem nesprejemljivo dejanje. Po oceni Beograda njena ustanovitev predstavlja očitno namero po izogibanju varnostnemu svetu ZN in resoluciji VS ZN 1244. Z njo želijo tudi razvrednotiti vlogo misije ZN na Kosovo - Unimka kot edinega organa, ki ima na Kosovu polno legitimiteto, so sporočili s srbskega zunanjega ministrstva.

Jeremić je še ponovil, da Srbija ni nikoli privolila v vzpostavitev civilne misije EU na Kosovu - Eulexa, nasprotuje pa tudi prenosu kakršnih koli pooblastil z Unmika na misijo EU. Edina zakonita avtoriteta glede mednarodne navzočnosti na Kosovu je VS ZN, je še zapisal Jeremić v pismu.

Slovensko predsedstvo EU pa je včeraj srbski vladi izročilo demaršo zaradi nasilja v Srbiji po razglasitvi neodvisnosti Kosova, so za STA potrdili diplomatski viri v Bruslju. EU je v demarši obsodila nasilje in slabo zaščito veleposlaništev v Beogradu ter srbsko vlado opomnila, da je dolžna zaščititi evropske državljane v Srbiji, so pojasnili viri.

Milijon priponk

EU je v demarši, ki jo je včeraj prejelo srbsko zunanje ministrstvo, obsodila tudi grožnje medijem in nevladnim organizacijam ter vse oblike vandalizma, so še pojasnili viri.

Premier Srbije Vojislav Koštunica je zavrnil očitke opozicije, da je vlada policiji naročila, naj v neredih ne posreduje, in je ponovil oceno, da je bila policija "zelo uspešna". Koštunica je to dejal po tistem, ko je skupaj z več ministri mimoidočim v središču Beograda delil priponke z napisom "Kosovo je Srbija" v okviru akcije podmladka njegove Demokratske stranke Srbije "Milijon sporočil - Kosovo je Srbija".