Kandidati, ki bi jih predsednik republike Danilo Türk ob zadostni podpori poslancev predlagal v imenovanje državnemu zboru, so trije vrhovni sodniki Mitja Deisinger, Jan Zobec in Jasna Pogačar ter diplomat Ernest Petrič. V večini poslanskih skupin so s tem predlogom kandidatov zadovoljni.

Deisinger je lani na predlog vrhovnega sodišča za mesto ustavnega sodnika že kandidiral, vendar ga takratni predsednik Janez Drnovšek v imenovanje ni predlagal. Tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, ki velja za enega najboljših sodnikov za civilno pravo, se je za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču konec leta 2006 že prijavil, vendar je Drnovšek takrat v imenovanje predlagal Franca Grada. Zobec in Deisinger sta na zadnjih županskih volitvah javno podprla Franceta Arharja za župana Ljubljane.

Veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič je med omenjenimi kandidati edini, ki se je na poziv za prosto mesto prijavil, na podlagi predzadnjega poziva pa so ga predlagali štirje univerzitetni profesorji in sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Vodja upravnega oddelka na vrhovnem sodišču Jasna Pogačar se doslej kot kandidatka za ustavno sodnico še ni pojavila. Kot vrhovna sodnica je odločala v primeru glede kandidature Borisa Popoviča v državni svet.

Po nekaterih napovedih naj bi poslanci o kandidatih za ustavne sodnike odločali na plenarni seji DZ, ki bo marca. Türk se bo, kot nam je povedala predsednikova svetovalka za odnose z javnostjo Melita Župevc, predvidoma prihodnji teden z vodjami poslanskih skupin še uradno sestal, in sicer še preden bo dokončno oblikoval predlog kandidatov za ustavne sodnike.

V nekaterih opozicijskih in koalicijskih poslanskih skupinah napovedujejo, da bodo predlagane kandidate zelo verjetno podprli. Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je izrazil zadovoljstvo, ker je predsednik kandidate iskal tudi med tistimi, ki se niso prijavili, nabor prijavljenih kandidatov za ustavne sodnike je namreč po njegovem mnenju šibak. "Optimističen sem glede tega, da bi ti kandidati lahko dobili našo podporo," je še povedal Lahovnik.

Tudi v SNS, NSi, SLS in v skupini nepovezanih poslancev Lipa so s predlaganimi kandidati zadovoljni. Zmago Jelinčič (SNS) je tako napovedal, da bodo podprli vse štiri kandidate, saj menijo, da gre za dobre kandidate. Tudi v koalicijski SLS bodo zelo verjetno podprli vse štiri kandidate, še posebno pa so zadovoljni, ker predsednik kot kandidata predlaga tudi Deisingerja. V SD, Zares, LDS, SDS, Desus, NSi in v skupini nepovezanih poslancev Lipa bodo sicer dokončno stališče o kandidatih izoblikovali v prihodnjih dneh.