Včeraj je o tem razpravljal tudi državnotožilski svet (ta predlaga imenovanja in razrešitve tožilcev), ki je sprejel več odločitev, med katerimi je zelo verjetno tudi predlog vladi za razrešitev Boštjana Penka. Uradne potrditve te odločitve včeraj sicer nismo dobili.

"Zdi se mi vsaj nepošteno, če ne kaj drugega", nam je včeraj o reviziji vidno prizadet povedal Boštjan Penko. "Gre za notranjo revizijo, ki ni namenjena javnosti. Revizijo je naredila ista oseba, ki tudi odloča o ugovorih (po naših podatkih gre za vrhovno državno tožilko Sanjo Javor Pajenk). Pravilnost mojih odločitev je potrdilo sodišče. Če sem delal narobe, bi lahko primer Orion dodelili drugemu tožilcu. Na zadevi sem delal tri leta in pregledal sem na tisoče dokumentov.

O tem, ali namerava kar koli ukreniti, ni želel govoriti. Dejal je le, da bi bilo preuranjeno. "Delam naprej, pred seboj imam vrsto odprtih spisov," je še dodal Boštjan Penko.

Kunčičevi uspeli s civilno tožbo

Orion je posojal denar strankam, ki niso dobile kredita nikjer drugje. Pri pogodbah je šlo za dva ločena pravna posla, prodam in kupim takoj nazaj.

Ena od Orionovih strank je bil Vojko Kunčič iz Naklega, ki so ga oderuške obresti skoraj pokopale. S civilno tožbo je nato družina Kunčič dobila zadoščenje na vrhovnem sodišču. To je odločilo, da sta pogodbi nični.

Pa poglejmo, kako se je začelo. Kunčič je zašel je v finančno stisko in iskal posojilo. Dobil ga je pri Orionu in sklenil dve povezani pogodbi. Družina Kunčič je bila lastnica dveh zemljišč, hiše in poslovne stavbe. Z Orionom so junija leta 1999 sklenili prodajno pogodbo in kot ceno zapisali 75.000 evrov. Julija istega leta so podpisali pooblastilo Orionovemu uslužbencu, da lahko v njihovem imenu in za njihov račun podpiše prodajno pogodbo in kupno pogodbo s pridržkom lastninske pravice.

Dogovorili so se, da bodo kupci kupnino plačali solidarno v 120 mesečnih obrokih po približno 600 evrov, vendar je Kunčič lahko plačal le 10 obrokov, nato pa zašel v težave. Družina je nato najprej vložila civilno tožbo na okrožnem sodišču v Kranju. To je tožbene zahtevke zavrnilo, enako je storilo tudi višje sodišče. Tožniki niso odnehali in so vložili še revizijo na vrhovno sodišče. Vrhovni sodniki so ugotovili, da sta pogodbi nični in da je treba zadeve vrniti v prvotno stanje. Kar pomeni, da so dobili nazaj nepremičnine, Orion pa bi jim moral vrniti 62.500 evrov in še plačati stroške revizijskega postopka.

Vloženih še 50 zahtevkov

Po uspehu Kunčičevih na vrhovnem sodišču se je za enako pot odločilo precej Orionovih strank. Stečajna upraviteljica Oriona, ljubljanska odvetnica Katarina Benedik, pravi, da je bilo vloženih okoli 50 tožbenih zahtevkov, s katerimi so hotele stranke uveljaviti ničnost pogodb. V okviru mediacijskega postopka na sodišču so se nato z večino uspešno poravnali, odprtih pa je ostalo še okoli dvanajst zahtevkov. Če se v teh primerih ne bodo uspeli poravnati, bo o tožbah strank po ustaljenem postopku razsojalo sodišče.

Podjetje Orion je še danes v stečajnem postopku, ki poteka tri leta. Po besedah Benedikove je terjatve na začetku prijavilo 127 upnikov, med njimi tudi nekaj bank, proti Orionu pa je bilo vloženih tudi zelo veliko tožb. Z večino so se uspešno poravnali, saj danes poravnava poteka še v manj kot 20 postopkih, kjer gre večinoma za višje zneske.

"Po drugi strani Orion še vedno izterjuje kredite od tistih, ki jih niso vrnili. Postopki za zdaj tečejo kar uspešno, ker se večina ljudi zaveda, da morajo poravnati svoje obveznosti," še pojasnjuje Benedikova. Dodaja, da bo do ureditve vseh zadev verjetno preteklo še nekaj let.