Na zadnji seji vodstva sindikata zaposlenih v zaporih so ugotovili, da se število zaprtih oseb še vedno nenehno povečuje ter da zaposlovanje paznikov in drugih strokovnih delavcev v zaporih temu ne sledi. Zato bo predsednik sindikata zaposlenih v zaporih Frančišek Verk o alarmantni situaciji v zaporih še ta teden znova pisno obvestil ministra za pravosodje Lovra Šturma in ministrstvo za javno upravo.

"Glavni problemi zaposlenih v zaporih, ki se nanašajo na prostorsko in kadrovsko stisko, še vedno niso rešeni," so opozorili na seji sindikata, s čimer so javnost seznanili že lani poleti. Od takrat se položaj ni v ničemer spremenil. Sedanje ugotovitve sindikata so namreč zelo podobne lanskim. Ključna kritika je usmerjena v preveliko število nadur, ki krepko presega zakonsko dovoljeno mejo. Po podatkih sindikata pazniki v zaporih na leto opravijo kar 75.000 ur nadurnega dela, "kar pomeni, da bi morali kadrovski načrt povečati za najmanj 36 paznikov". Zaradi stalno naraščajoče količine dodatnega dela v zaporih ne morejo več slediti določilom zakona o delovnih razmerjih, ki nadurno delo omejujejo na 10 ur na teden oziroma 20 na mesec.

Naj spomnimo, da so celo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij lani priznali, da kadrovsko stisko rešujejo z improvizacijo na meji dopustnega, z občasnim neupoštevanjem varnostnih standardov in v škodo zaposlenih. Kljub stalnim opozorilom sindikata, v katerem so poleti ocenili, da bi morali v vseh slovenskih zaporih za rešitev kadrovske stiske skupno zaposliti dodatnih 116 paznikov, pa so jih nato zaposlili samo 20.

Že dolgo je znano, da so pazniki slabo plačani, olje na ogenj pa priliva tudi plačni sistem, po katerem je na primer delo pedagoga, ki je zaposlen v zaporu, ovrednoteno precej slabše kot delo pedagoga, zaposlenega na kateri od šol, pojasnjuje Frančišek Verk. Ob tem zaposlene v zaporih dodatno jezi dejstvo, da že več kot pet let neuspešno uveljavljajo pravico do nadomestila za prehrano paznikov med opravljanjem nadurnega dela, čeprav jim to pravico daje kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti. Po Verkovih besedah jim malic med nadurami ne izplačujejo, ker "birokrati še vedno ugotavljajo, ali nam denar za malico sploh pripada".

Sindikat je zaradi tega že pred časom napovedoval tožbo proti upravi za izvrševanje kazenskih sankcij kot delodajalcu, dolgotrajno čakanje pa je očitno sodu izbilo dno. Vodstvo sindikata se je namreč zdaj odločilo, da bo počakalo le še do prihodnjega meseca, ko bodo zaposlenim obračunali plače za februar. Če nadomestila za prehrano med opravljanjem nadur kljub obljubam vodstva tudi takrat ne bodo prejeli, bodo proti upravi takoj vložili tožbo na delovnem in socialnem sodišču, v njej pa bodo zahtevali tudi poračun za neizplačane zneske nadomestila od leta 2002 dalje, ko so odgovorne prvič opozorili na to nepravilnost.