Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prepričan, da bo Drnovšek s svojo zapuščino venomer zasedal najpomembnejše mesto v zgodovini samostojne Slovenije. Drnovšek je po besedah Barrosa odigral "ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo, kjer so Slovenci dobili svoje mesto, ki jim pripada v družini evropskih narodov."

O pristnem prijateljstvu Drnovška z evropskimi državniki pričajo nekateri čisto osebno obarvani odzivi. "Zelo sem žalosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez," je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana. "Zdaj, ko nas je zapustil, se spominjam številnih trenutkov, v katerih so bili njegovi nasveti in izkušnje ključni," je zapisal Španec Solana. "Dober človek, odločen zagotoviti, da vrednote strpnosti in solidarnosti vselej prevladajo, nas je zapustil," je sklenil.

Doajen italijanske politike, predsednik države Giorgio Napolitano je v sožalju aktualnemu slovenskemu kolegu Danilu Türku zapisal, da ga je novica o Drnovškovi smrti hudo pretresla. Napolitano je izpostavil Drnovškove zasluge pri rojstvu Republike Slovenije in posebej poudaril, da je Drnovšek, "veliki protagonist sodobne zgodovine", vodil slovensko vključevanje v Evropsko unijo in atlantske povezave. Pomembno je prispeval tudi h krepitvi vezi med Slovenijo in Italijo.

Iz sosednje Avstrije, katere predsednik Heinz Fischer je tačas na uradnem obisku v Afriki, se je oglasil bivši avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel, ki je "pretresen in globoko prizadet" zaradi Drnovškove smrti. Drnovšek je bil zanj prvovrstni Evropejec. Njemu je v veliki meri moč pripisati tudi zasluge za izjemni gospodarski in kulturni razvoj Slovenije v zadnjih letih. Slovenija je z Drnovškovo smrtjo izgubila "pomembnega človeka in državnika, ki je s svojo vztrajno in daljnovidno politiko ves čas svojega delovanja zaznamoval Slovenijo", je sporočil Schüssel.

Druga soseda, Hrvaška, je Drnovškovi smrti posvetila veliko pozornost. Njen predsednik Stipe Mesić je dejal, da je pokojnik pustil globoko in neizbrisno sled. Bil je tudi eden ključnih akterjev dogajanj v jugovzhodni Evropi v končnici dvajsetega stoletja in dosleden zagovornik miru in sodelovanja ter vključevanja tega celotnega prostora v združeno Evropo. Mesić, ki je danes izgubil partnerja na politični sceni in prijatelja, je Drnovška spoznal v času dramatičnega začetka razpada nekdanje Jugoslavije, ko sta bila oba člana predsedstva SFRJ in se brezupno borila, da bi preprečila vojno. Kot premier in predsednik Slovenije je bil dosleden zagovornik izgradnje dobrih odnosov med Slovenijo in Hrvaško, je poudaril 73-letni Mesić.

Poleg predsednika je iz Zagreba v Ljubljano prispela tudi sožalna brzojavka premiera Iva Sanaderja. Drnovšek, je zapisal, bo ostal v spominu po nesporni energiji pri ustvarjanju in vodenju svobodne in samostojne Republike Slovenije. Sanader je dodal, da je Drnovšek kot premier in predsednik države prispeval k izgradnji sodobne in evropske Slovenije, ki svojo prihodnost utemeljuje na dobrososedskih odnosih z vsemi državami, tudi s Hrvaško.

Predsednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski je Drnovška označil za velikega državnika, predanega razvoju ter blaginji njegove države in državljanov. "Makedonija se ga bo spominjala kot osebnosti, ki je dala vsebinski prispevek k razvoju odnosov med državama," je dodal.