"Predsednik Drnovšek je imel pomembno vlogo pri rojstvu Republike Slovenije, ki ji je s svojim pogumom in modrostjo pomagal na poti k samostojnosti," je poudaril Napolitano. Dodal je, da je Drnovšek poleg tega vodil slovensko vključevanje v Evropsko unijo in evroatlantske povezave in je pomembno pripomogel h krepitvi vezi med Slovenijo in Italijo.

"Italija v tem žalostnem trenutku stoji ob strani Sloveniji, s katero jo povezujejo iskrene prijateljske vezi," je še zapisal Napolitano v sožalnem pismu. V njem je predsednika Türka zaprosil, naj v njegovem osebnem imenu in imenu italijanskega naroda prenese globoko in iskreno sožalje tudi svojcem pokojnega predsednika, "velikega protagonista sodobne zgodovine".

Tudi nekdanji avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel je svojcem nekdanjega predsednika republike in vlade ter vsem Slovencem izrazil globoko sožalje. Izjavil je, da je "pretresen in globoko prizadet" zaradi Drnovškove smrti.

"Drnovšek je bil velik Evropejec - Evropejec prve vrste. Zasluge za izjemen gospodarski in kulturni razvoj Slovenije v zadnjih letih je končno v veliki meri moč pripisati prav njemu," je dodal . Nadaljeval je, da je Slovenija z Drnovškovo smrtjo izgubila "pomembnega človeka in državnika, ki je s svojo vztrajno in daljnovidno politiko ves čas svojega delovanja zaznamoval Slovenijo".