Globalna gospodarska situacija in obeti ostajajo "nenavadno negotovi" v začetku leta 2008, ugotavlja Bruselj. "Evropa jasno začenja čutiti vpliv globalnih pretresov v smislu nižje rasti in višje inflacije. Vendar ji pri tem pomaga povečana odpornost zaradi že izvedenih reform ter zdravi temelji," je ob predstavitvi vmesne gospodarske napovedi poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

Komisar meni, da je najboljši način za soočanje s trenutnimi šoki nadaljevanje strukturnih reform, zdrave in stabilne makroekonomske politike ter nadaljnji ukrepi, o katerih so se dogovorili finančni ministri oktobra lani. Takrat so države sprejele skupna načela glede čezmejnega kriznega upravljanja na področju financ ter strateški načrt za okrepitev instrumentov EU za večjo finančno stabilnost.

Realna rast EU naj bi v lanskem letu 2007 znašala 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v območju evra pa 2,7 odstotka BDP, je tudi napovedala komisija. Tako je za desetinko odstotka navzgor popravila napoved za območje evra v primerjavi z jesensko napovedjo.