Zaradi domnevno agresivnih preiskav in zajetja osebnih lastnin ter informacij potnikov jih tožita organizaciji za človekove pravice Electronic Frontier Foundation in Asian Law Caucus.

Obe skupini, ki sta v zadnjem letu prejeli več kot 20 pritožb, poskušata prisiliti domovinsko ministrstvo, da razkrije metode preiskovanja ameriških državljanov in pravila, ki se jih držijo njihovih uslužbenci pri zaseganju elektronskih naprav, ko se potniki vračajo v ZDA s potovanj po Bližnjem vzhodu in južni Aziji. Nedavno so namreč od ene od potnic palestinskega porekla Nabile Mango želeli izvedeti, s kom se je družila med obiskom v Jordaniji, koga vse je obiskala, zaplenili so ji mobilni telefon in jo spraševali tudi po verski pripadnosti. Svetovalca za tehnične zadeve Amirja Khana, ameriškega državljana pakistanskega rodu, pa so med drugim zasliševali, ali sovraži ZDA.

Predstavniki vlade trdijo, kot so nedavno pojasnili v eni od radijskih oddaj na NPR, da cariniki lahko zasežejo prenosne računalnike, kadar sumijo, da vsebujejo informacije o povezavah s teroristi, trgovini z mamili, pornografiji ali drugih nezakonitih aktivnostih. Ameriška sodišča praviloma puščajo zveznim agentom na mejah in letališčih bolj proste roke kot sicer. Nekatera pravila carinikom dovoljujejo, da preiščejo prenosne računalnike in mobilne telefone brez dokazov, da bi lastnik storil kaj napačnega. Kako se odločijo, kateri računalnik bodo preiskali in katerega ne, pa še naprej ostaja vprašanje, na katerega človekoljubni organizaciji vse od 31. oktobra lani še nista dobili zadovoljivega odgovora.