Lesjak: "Postopek teče naprej"

"Za zahtevano opravičilo delavcu Igorju Mekini ni nikakršnega razloga, sporočilo Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič pa vsebuje neresnične in absurdne navedbe, ki predpostavljajo, da odgovorni urednik časnika Dnevnika hkrati ureja tudi časnik Politika," je izjavil odgovorni urednik časnika Dnevnik Miran Lesjak.

Dodal je še, da "z delom uredništva Politike, njenimi novinarskimi viri in namero objave ni bil seznanjen, zaradi česar tudi ni mogel dati soglasja k objavi Politikinega članka. Sicer pa za to kot odgovorni urednik Dnevnika sploh ni pristojen."

Svetlana Vasović-Mekina zatrjuje, da diplomatske depeše ni dobila od moža

Dopisnica beograjskega časnika Politika Svetlana Vasović-Mekina je zanikala navedbe odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka, da je diplomatsko depešo, ki jo je Politika objavila istega dne kot Dnevnik, dobila od svojega moža Igorja Mekine, urednika mednarodnopolitične redakcije v Dnevniku. Mekina je ob tem Dnevniku zagrozil s tožbo.

Kot pravi novinarka, je dokument dobila iz svojega vira in sicer po predhodnem daljšem raziskovanju, ko je pripravljala temo o odnosu slovenske zunanje politike do Srbije in Kosova pred napovedano osamosvojitvijo Kosova. Da je to res, po njenem kaže tudi to, da Lesjak, ko je za STA 29. januarja govoril o dokumentu in da je "odstop Drobniča pričakovan", ni govoril o tem, da je dokument dobil le Dnevnik, pač pa je dvakrat izrecno zatrdil, "da so ga dobili mediji", torej več medijev.

Dokumenta naj ne bi dobil le Dnevnik

Prav tako po njenem mnenju Lesjak ne more trditi, da so dokument ekskluzivno dobili samo na Dnevniku. Kot pravi, gre za dokument, ki ni imel oznake tajnosti in do katerega je, po navedbah samega Dnevnika, imelo dostop več sto uslužbencev MZZ, zato noben medij ne more trditi, da je diplomatsko zabeležko lahko dobil samo on.

Na vprašanje, od kje je dokument dobil Dnevnik, Vasović-Mekina odgovarja, da tega ne ve in jo ne zanima. Dodaja še, da če bi bilo takšno sosledje dogodkov, kot ga navaja Lesjak, potem bi verjetno tudi Dnevnik objavil večje število pomembnih dokumentov, ki razkrivajo politiko Slovenije do Kosova, tako kot je to v več nadaljevanjih storila Politika.

Mekina bo tožil Dnevnik

Mož Vasović-Mekine, ki naj bi po trditvah odgovornega urednika Dnevnika dokument posredoval svoji ženi, zaradi česar se je tudi znašel v disciplinskem postopku, je medtem danes preko odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič časopisni hiši Dnevnik sporočil, da bo zoper časopis in Lesjaka sprožil več tožb, če se mu oba ne opravičita "za neresnične izjave o neskrbnem ravnanju z zaupanimi mu dokumenti" ter njihovem posredovanju Politiki.

Kot so zapisali v omenjeni odvetniški pisarni, je namreč dejstvo, da je bil Lesjak kot odgovorni urednik Dnevnika seznanjen s tem, da ima dopisnica Politike svoj vir, s strani katerega je pridobila diplomatsko zabeležko ter da je bilo prav tako z njegovo vednostjo in njegovim soglasjem v časopisu Politika objavljeno, da isto zabeležko na dan objave v Politiki objavlja tudi Dnevnik.

Vasović-Mekine je sicer v torek na Delo poslala tudi dopis, v katerem je zatrdila, da se je dan pred objavo članka o tem, da bo Politika pisala o diplomatskem sporočilu, pogovarjala z Lesjakom. Lesjak naj bi jo pri tem tudi prosil, da naj v članku omeni, da dokument objavlja Dnevnik in da naj namesto besedne zveze 'ljubljanski Dnevnik' - kot v svojih člankih napiše ponavadi, ko omenja ljubljanski Dnevnik - tokrat napiše 'slovenski Dnevnik'. Slednje je, kot je zapisala, tudi storila.