Cistitis povzroča več dejavnikov. Lahko ga sprožijo bakterije, ki so navadno v anusu ali okrog njega. Včasih bakterije zaidejo v sečnico in mehur. Tam se razmnožujejo, dražijo sluznico in povzročijo vnetje. Bližina anusa in nožnice pri ženskah sta vzrok, da je cistitis pogostejši pri ženskah kot moških. Bakterije lahko zaidejo v sečni sistem pri spolnem odnosu, med nameščanjem tampona, brisanjem anusa naprej, namesto nazaj, in celo pri nošenju ozkih hlač. Tudi glivične okužbe vagine (kandida) lahko sprožajo napad simptomov cistitisa. Včasih so krivi tudi povzročitelji spolno prenosljivih bolezni, kot sta herpes ali trihonomiaza. Nekateri ljudje ugotovijo, da so alergični na nekatere preparate za genitalije (deodorant, milo, puder), nekatere osebe pa imajo pač posebno občutljiv sečni mehur.

In kaj lahko storimo ob napadu cistitisa? Če se težave pojavijo ponoči, že zjutraj ukrepajte in ne čakajte. Takoj popijte pol litra vode. Pozneje pijte čim več vode, ki bo morda izprala bakterije iz mehurja. Pijete lahko tudi mleko, sadni sok ali šibek čaj.

Na boleče območje dajte topel obkladek. Če imate bolečine, je termofor dober pomočnik. Dodatnega lahko daste tudi na križ. Vzemite malo sode bikarbone (žlička v kozarcu vode). To ponavljajte vsako uro v treh urah. Soda bikarbona naredi seč manj kisel in to prepreči razmnoževanje bakterij. Osebe z visokim pritiskom ali srčnimi težavami naj glede jemanja sode bikarbone vprašajo svojega zdravnika. Če imate bolečine, lahko vzamete kakšno blažjo tableto proti bolečinam. Pijte čim bolj pogosto. Pomembno je, da pri uriniranju čim bolj izpraznite mehur.

Če napad cistitisa traja kljub tem ukrepom dan ali dva, pojdite k zdravniku. Enako velja za nosečnice ali če se v seču pojavi kri.

Napad cistitisa pri moških in otrocih je redek, vedno pa je treba poiskati pomoč zdravnika. Če gre za bakterijsko okužbo, bo zdravnik verjetno predpisal antibiotike ali kakšna druga zdravila. Pri ponavljajočih se vnetjih mora na pregled tudi vaš spolni partner, ki sicer morda nima simptomov, je pa okužen. Če opazite, da dobite cistitis po spolnem odnosu, se čim bolj temeljito sperite pred odnosom in po njem. Anus vedno brišite nazaj. Če opazite, da dobite cistitis po pitju kave, alkohola ali čaja, se tem pijačam raje izogibajte, čaj pa pijte čim bolj šibek.