"Pred štartom je bil čisti kaos," je prizorišče v Vesci, povsem neugledni lokaciji pri Liberecu, videla Petra Majdič.

Tehnični delegat FIS Marco Mapelli je v petek, ko je snežna podlaga dajala videz barve mlečne kave, zagrozil, da bo tekmo odpovedal. Protestirali so tudi proizvajalci smuči, saj so tekmovalci zaradi kamenja na progi kar po vrsti uničevali opremo. "Tudi sama sem v petek uničila smuči. Ob tem sploh nismo mogli veliko testirati smuči, ker so bile razmere preslabe. Del proge so celo pred tekmo zaprli," je opisovala Petra.

Čez noč so povrhu navozili nekaj belega snega in skrajšali krog, da so se tekači vrteli na 1,9 kilometra. Tekačice so zakrožili štirikrat, tekači šestkrat. V "ringlšpilu", ko je bilo naenkrat v krogu čez 40 tekačic in 60 tekačev, se je najbolje znašel Francoz Jean Marc Gaillard, ki se je z nizko štartno številko potem zalepil za Avstrijca Hoffmanna in si pritekel prvo zmago v svetovnem pokalu pred domačim zvezdnikom sezone Lukašom Bauerjem in Hoffmannom.

Razdalje niso dosegle predpisanih 10 oziroma 15 kilometrov, a je FIS zamižala na obe očesi. Češki organizatorji imajo namreč precej velik kapital s tekme Tour de Ski, ki je po odpovedi nemških organizatorjev kar pet dni potekal v Novem mestu in Pragi.

Do svetovnega prvenstva bo morala Katerina Neumannova, še lani velika tekmica Petre Majdič, kot predsednica organizacijskega komiteja Liberec 2009 zares zavihati rokave. Težave organizatorjev niso bile nepričakovane. Že jeseni je zaradi spora s političnim ozadjem odstopil velik del domače organizacijske ekipe iz Libereca, organizacijsko ekipo pa je Katerina Neumannova elegantno zamenjala s tisto iz oddaljenega Novega mesta.